Marea majoritate a oaspetilor, evident romani, atrasi ca magnetul de ofertele cu mancare si bauturi cat pot duce. Traseul ideal spre litoralul bulgaresc incepe cu Autostrada Soarelui. Traficul e mai lejer daca pleci dimineata devreme.

Urmatoarea oprire e la Ostrov, pe un drum mai putin calcat de turisti, de unde se trece Dunarea cu bacul. Bacul e plin ochi cu de-ai nostri.

In prima zi de minivacanta prin punctul de trecere de la SIlistra au trecut cateva sute de romani si nu s-a facut absolut deloc coada. Odata trecuti in Bulgaria, taxa de drum este de 5 euro pentru o saptamana.

In Bulgaria, circulatia e mult mai lejera ca la noi. Prin comparatie cu soselele de la noi, drumurile sunt mai libere si asfaltul decent. Ultima portiune, de la Dobrici pana la litoral, este plina de gauri. Si trebuie ocolit prin Balcic.

Dupa patru ore, poti ajunge la Albena. In statiune, limba neoficiala este romana, iar parcarile sunt sufocate. Peste patru mii de romani sunt cazati numai la Albena. Inca pe atat in statiunile de la Nisipurile de Aur, Constantin si Elena ori Sunny Beach.

Dupa o calatorie printr-o Bulgarie atat de linistita, ai putea crede ca tara vecina e deja in vacanta.

Sezonul e deschis de la Paste pe litoralul bulgaresc, dar nu in toate hotelurile. Sunt cinci care primesc turisti, spre exemplu in Albena, pentru preturi de la 29 de euro pe noapte in regim all inclusive si chiar mai mult.

Mai multe oferte?

De exemplu, la Nisipurile de Aur, un sejur de 3 zile, la un hotel de 4 stele, te costa putin peste 50 de euro de persoana, fara transport. La hotel beneficiezi de servicii ultra all inclusive si de spa.

Daca optezi pentru un hotel de 3 stele, iesi chiar mai ieftin de atat. Pentru un sejur de 4 zile, cu 3 nopti de cazare, platesti doar 28 de euro. Plecarea se face pe 29 aprilie, iar proprietarii ofera, la cerere, pensiune completa si mic dejun.

Un alt hotel de 4 stele din Nisipurile de Aur vine cu o oferta de 45 de euro, pentru un sejur de 3 zile, in regim all inclusive. Hotelul ofera reduceri pentru copii sau daca le aduci mai multi clienti. La cerere se poate organiza o masa festiva pe 1 Mai.

Daca, in schimb, vrei sa petreci in Balcic, sejurul de 3 zile te va costa in jur de 40 de euro, la un hotel de 4 stele, pret care include micul dejun.

Pe litoralul romanesc, ne-am obisnuit deja ca lucrurile sa stea putin altfel, adica preturile sa fie mai mari decat la vecinii bulgari, pentru pachete similare de servicii.

De exemplu, in Mamaia, la un hotel de 4 stele, sejurul de 3 zile de 1 Mai te costa 408 lei (aproximativ 100 de euro). Hotelul se afla pe malul marii si ofera facilitati pentru copii.

Aproximativ acelasi tarif – 119 euro de persoana, il gasim si la un hotel de 4 stele din Eforie Nord, dar aici mini-vacanta de 1 Mai dureaza 5 zile, cu mic dejun inclus.

La Vama Veche, preturile scad la jumatate, astfel ca aceeasi perioada de 3 zile te va costa 200 de lei (sub 50 de euro), la un hotel de 3 stele.

In Costinesti, statiunea traditionala pentru petrecerea vacantei de 1 Mai, poti sta 3 zile la un hotel de 3 stele si sa platesti 299 de lei (73 de euro) de persoana. Oferta include cazarea pentru 3 nopti, micul dejun si o cina festiva de 1 Mai.

In Grecia, tarifele pentru vacanta de 1 Mai se incadreaza intre 119 si 200 de euro, dar sunt, de regula, de 7 -8 zile, iar unele preturi includ si biletul de avion. Tarifele afisate de agentiile de turism nu includ insa taxa de aeroport, care este de 95 de euro. Poti gasi si preturi mai mici, dar acestea nu includ transportul.

De exemplu, un sejur de 8 zile in Insula Creta, la un hotel de 3 stele costa 119 euro, cu biletul de avion inclus, plus transport de la aeroport la hotel.

O alta oferta de 8 zile te costa 159 de euro, la un alt hotel de 3 stele si cu biletul de avion inclus.

Daca vrei, in schimb, un sejur mai ieftin, dar mai scurt, poti alege Halkidiki, unde poti sta 3 zile la un hotel de 4 stele, pentru un pret de 72 de euro de persoana. Tariful nu include si transportul.

La hotel, insa, poti beneficia de toate faciliatile: spa, restaurant, piscina sau teren de tenis.