Jurnalistii de la CNN Money au facut o comparatie intre cele doua modele, luand in considerare deprecierea celor doua masini in timp, cheltuielile cu carburantul, cu asigurarea sau cu reparatiile, iar costurile s-au dovedit a fi foarte diferite, desi cele doua masini au preturi de achizitie asemanatoare.

Depreciere: Pe internet sunt mai multe site-uri, ca de exemplu Intellichoice.com, care ofera estimari cu privire la cat mai valoreaza masinile dupa o anumita perioada de la achizitie.

“Fiti atenti la cat de bine isi pastreaza masina valoarea in timp, mai ales daca o cumparati prin credit bancar”, a declarat, pentru CNN Money, Kris de la Cuesta, de la Intellichoice.

In cazul celor doua modele alese ca exemplu, dupa cinci ani de la achizitie, Honda CR-V mai valoreaza 13.143 de dolari, iar Kia Sorento, 16.590 de dolari.

Asigurare: La asigurarea masinii sunt luate in calcul istoricul conducatorului auto, costurile de reparatii si cat de predispus este modelul respectiv la a fi furat. Asadar, inainte de a lua o masina, sunati-va agentul de asigurari si cereti-i sfatul in legatura cu modelele pe care le aveti in minte.

De exemplu, pentru masinile alese ca exemplu, costul asigurarii pe cinci ani este de 5.935 de dolari, in cazul Hondei, si 7.040 de dolari, pentru Kia (preturile au fost calculate pentru un sofer sub 65 de ani, cu 15 ani de experienta si fara accidente).

Combustibil: Consumul la suta de kilometri nu este singurul lucru care conteaza atunci cand vine vorba de combustibil. Tipul de combustibil folosit trebuie luat, de asemenea, in considerare, avand in vedere ca acestea au preturi diferite.

In exemplul dat de cei de la CNN Money, in cinci ani de folosire, costurile cu combustibilul pentru Honda CR-V ajung la 10.714 de dolari, iar cele pentru Kia Sorento, la 11.581 de dolari.

Mentenanta si reparatii: Si la aceasta categorie, trebuie sa fiti atenti, atunci cand achisitionati o masina, la durata garantiei si la preturile pieselor de schimb si ale manoperei. In cazul prezentat, garantia mai redusa a Hondei compenseaza cu frecventa mai mare cu care Kia ajunge in service si cu preturile mult mai mari ale anvelopelor. Astfel, dupa cinci ani, reparatiile pentru Honda ajung la 1.683 de dolari, in timp ce pentru Kia depasesc 2.000 de dolari.

In consecinta, potrivit calculului CNN Money, dupa cinci ani de la cumparare, proprietarul unei masini Honda plateste in plus, pe langa pretul de achizitie, 18.332 de dolari, in timp ce proprietarul Kia cheltuieste 20.646 de dolari.