ZERO lei in Vaslui si Olt, 1 leu in Dambovita. Vezi cat a investit primarul in sanatatea ta VIDEO
Nu au primit intr-un an intreg nici macar un bisturiu, pastila o sau o fasa. Sa nu ne mire ca in tara noastra, cu sistemul sanitar aflat in coma, statul cheltuieste anual doar 4 euro pentru sanatatea unui cetatean. La un an dupa descentralizarea unitatilor sanitare si trecerea acestora in administrarea autoritatilor locale ministrul sanatatii publica bilantul investitiilor. Exista orase in care s-au dat zero lei pe cap de locuitor.
Iata dovada ca niciun ban n-a fost investit de primarie la Spitalul De boli Cronice Smeeni din Buzau in ultimul an. O parte din aparatura este nefunctionala si nu au fost cumparate dispozitive medicale noi. Primaria are conturile blocate dupa ce a fost chemata intr-un proces. Asa ca nimic nu se misca in comuna Smeeni.
"Ne-ar trebui un ecograf... saltele ne-ar trebui acuma si noptiere pentru bolnavi", spune Vasile Aurica, asistent principal al Spitalului Smeeni.
Viorica Iancu, secretarul comunei Smeeni spune insa ca "toti banii care ne intra in conturile din trezorerie ne sunt luati deoarece avem popriri pe toate conturile".
Aruncam o privire si la Preventoriul TBC Copii din comuna Deleni, judetul Iasi, unde finantarea lipseste cu desavarsire. Responsabilii centrului sustin ca se descurca foarte bine si fara banii de la primarie. Ii tradeaza insa mucegaiul vizibil de pe peretii cladirii.
Potrivit cifrelor prezentate de Ministerul Sanatatii, 12 spitale aflate in grija autoritatilor locale din Olt si Vrancea nu au primit nici un leu in ultimul an. Iar in unitati sanitare din 12 judete sumele investite de oficialii locali n-au trecut de 270 de mii de euro. Sint insa si spitale norocoase, din capitala si zone mai instarite, unde medicii au primit milioane de euro pentru dotari si reabilitare.
Asa am ajuns ca in ultimul an in judetele Olt si Vrancea, investitia pe cap de locuitor sa fie nula, in Buzau, 2 bani, in Dambovita 1 leu, iar in Bucuresti de 64 de ori mai mare.
Ce spune ministrul Sanatatii despre acest lucru? "Eu cred ca mai important decat finatatreea unei echipe de fotabal e finatarea spitalul", a afirmat Cseke Attila.
Iar descentralizarea unitatilor sanitare este binevenita. Suntem insa departe de modelele europene , in care comunitatea reuseste sa investeasca bani multi in spitalele pe care le patroneaza. Cum este de exemplu Spania unde unul dintre cele mai mari spitale din Madrid, care deserveste o populatie de 550.000 de oameni, are un buget anual de 600 de milioane de euro.