"In calitate de administrator special, KPMG s-a concentrat pe diagnosticarea situatiei de fapt si identificarea actiunilor care trebuie avute in vedere pentru asigurarea continuitatii si relansarii activitatii companiei Astra si a propus in acest sens Autoritatii de Supraveghere Financiara un plan care cuprinde o serie de masuri de natura prudentiala pe termen scurt si mediu in scopul redresarii financiare a societatii. Asteptam ca ASF sa isi formuleze punctul de vedere asupra planului in cel mai scurt timp, urmand ca toate partile implicate sa contribuie la succesul implementarii lui in perioada imediat urmatoare", se arata intr-un comunicat al KPMG citat de Mediafax.
 
Reprezentantii KPMG mentioneaza ca activitatea companiei se desfasoara "in parametri normali", iar ASF a comunicat ca Astra este obligata sa onoreze toate solicitarile care decurg din politele de asigurare, iar masura redresarii financiare prin administrator special este menita sa contribuie la reechilibrarea indicatorilor financiari ai societatii de asigurare si sa asigure continuitatea afacerii.
 
ASF a instituit in februarie procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, liderul pietei de asigurari, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.
 
Simultan cu introducerea administrarii speciale, ASF a impus Astra o seri de masuri, respectiv inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari, luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate, interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie, precum si interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF.
 
KPMG este o retea de firme care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor, care isi desfasoara activitatea in 155 de tari si are 155.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume.
 
Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.
 
Piata asigurarilor generale si de viata a depasit 8 miliarde de lei in 2013, conform datelor preliminare ale ASF.