Presedintele Traian Basescu a afirmat, in cadrul unei declaratii de presa sustinute dupa Summit-ul Securitatii Nucleare de la Haga, ca actualul context regional confirma faptul ca Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este de neinlocuit pentru securitatea nationala a Romaniei.

"Oricine incearca sa se imprastie in diverse directii, zambind politic si spre est si in Asia ... Sigur, putem face afaceri cu toata lumea, dar securitatea noastra tine de Parteneriatul strategic cu Statele Unite si de apartenenta la NATO sau, daca vreti, de apartenenta la NATO si, in interiorul NATO, de Parteneriatul strategic pentru secolul 21, cu Statele Unite, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvoltarii economiei romanesti", a spus seful statului, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a continuat, precizand ca "acum ajungem sa ne incurcam". "Vrem cu China, vrem cu Statele Unite, cream confuzie prin atitudine, ca ma indoiesc ca Statele Unite nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie in Romania. De ce trebuie sa ne vulnerabilizam, mi-e greu sa inteleg, dar nu aici este locul unde as vrea sa discut", a mai afirmat Traian Basescu.

Presedintele a mai aratat ca si-a exprimat "nedumeririle" si a adaugat ca spera ca vocea si consecventa sa vor domina aprecierile cu privire la Romania, chiar daca au aparut si alte optiuni

"Sper ca consecventa in actiune a Romaniei sa ne lase pe aceasta axa fixata de multi ani", a mentionat seful statului.