Potrivit unui studiu, o treime dintre cei care fac cumparaturi online isi comanda produse cel putin o data la trei luni. 44% dintre cei chestionati spun ca au gasit lucruri mai ieftine, iar 17% ca site-urile straine au marfa variata.

De exemplu, in Marea Britanie jucariile pentru cei mici sunt la jumatate de pret. Hainele de pe magazinele online costa cu 36% mai putin, iar aparatele electronicele cu 30% decat in Romania.

Daca va decideti sa cumparati jucarii, ar fi bine sa cautati pe site-urile din China, unde le gasiti cu 76% mai ieftine. Cosmeticele sunt vandute de magazinele online din Germania si SUA cu 40% mai putin. Gasiti aparate electronice in SUA cu 39% mai ieftine.

Iata niste exemple. Un aparat de fotografiat costa pe site-urile din Romania cu 160 de euro mai scump. Pentru cei care practica sportul, anumite ghete sunt cu aproape 40 de euro mai ieftine pe un site din Marea Britanie. Ceasul costa cu 80 de euro mai putin in Germania.

Acelasi scaun de copil este cu 70 de euro mai putin pe site-urile din Marea Britanie. Tot aici gasim cizme de dama cu pana la 90 de euro mai ieftine fata de magazinele online din Romania.

Mihai Patrascu, reprezentantul unui magazin online din Romania: "Preturile sunt comparabile daca pui taxa pe transport si taxele. Ei au stocuri foarte mari si isi permit sa lase la pret".

Chiar si asa, potrivit studiului, romanii cumpara tot mai mult din strainatate. Shoppingul online din Statele Unite a crescut cu 18%, iar cel din Marea Britanie cu 38%.

Cnd fac achizitii online din strainatate, cumparatorii trebuie sa ia in calcul posibilitatea existentei unor taxe suplimentare care se adauga la pretul produselor cumparate, cum ar fi taxele vamale sau taxa pe valoare adaugata (TVA).  In Romania, persoanele care achizitioneaza produse online cu valoare sub 150 de euro nu platesc taxe vamale, dar platesc TVA. Daca valoarea produsului este mai mica de 50 de euro, nu se platesc taxe suplimentare. Pentru achizitiile cu valori mai mari (de peste 150 de euro), cumparatorii din Romania platesc numai taxa pe valoare adaugata, atunci cand produsul provine din Uniunea Europeana. Daca produsele de valoare mare sunt achizitionate din afara spatiului comunitar, taxele vamale variaza si sunt conforme cu reglementarile TARIC. 

Totodata, electronicele sunt unele dintre produsele cele mai cumparate online de catre romani. De asemenea, cosmeticele sunt o alta categorie de produse disponibila la preturi atractive in magazinele online straine. Insa, potrivit raportului, cei care se afla la primele experiente in materie de achizitii online din strainatate manifesta o oarecare reticenta, fiind ingrijorati mai ales de costurile de expediere si de posibilele fraude.

Principalele bariere in calea tranzactiilor de valoare mare erau, in urma cu cativa ani, lipsa de incredere si problemele de securitate, insa PayPal spune ca a rezolvat aceasta problema prin rambursarea integrala a pretului platit utilizatorilor care s-au confruntat cu probleme la achizitia de produse: nu au primit produsul comandat sau au primit un produs care nu corespundea descrierii. In consecinta, numarul de tranzactii realizate prin intermediul companiei, online si pe mobile, continua sa creasca.