Ionel Ardelean, un barbat de 59 de ani din Oradea, a aflat la inceputul anului, dupa mai multe investigatii, ca are o tumoare cerebrala. A decis atunci sa mearga sa se opereze la un spital din  Debrecen, Ungaria. A stat internat o saptamana, iar nota de plata a ajuns la 5.000 de euro, bani pe care i-a  luat cu imprumut de la neamuri. Dupa ce a venit in tara omul a depus cerere  la Casa de Asigurari pentru rambursarea cheltuielilor.

Din 2008 incoace, numarul  romanilor care s-au tratat in strainatate a crescut de peste 6 ori. De la 224, acum patru ani la  peste 1.300. Singurele dezavantaje: oamenii isi primesc banii abia dupa un an, iar decontarile se fac la tarifele din Romania si nu la cele platite afara.

Spre exemplu, pentru o nastere sau o artroscopie, pacientul primeste doar un sfert din banii cheltuiti in strainatate. In cazul unei operatii de hernie de disc suma recuperata scade la putin peste 10 %. Cele mai multe tratamente pentru care se cer banii inapoi se fac la clinici si spitale din Ungaria, Austria si Germania.

Numai in 2011 pentru serviciile medicale la cerere in strainatate statul roman le-a platit asiguratilor peste 700.000 de euro.