In cazul celor cu varsta peste 45 de ani, riscurile urca chiar si cu 40%, de a muri in trei ani, daca petrec peste 11 ore pe scaun la birou, comparativ cu angajatii care stau jos mai putin de patru ore.

Daca esti o persoana sanatoasa, fara un istoric cu boli de inima sau cancer in familie, posibilitatea  de a muri in trei ani este de doar 10%, insa daca stai pe scaun 11 ore aceasta creste considerabil.

O concluzie infricosatoare a cercetatorilor este ca nici macar exercitiile fizice regulate nu ne mai pot salva cu siguranta. 

De ce este statul pe scaun ore intregi atat de periculos? 

1.    Nu se mai ard caloriile, tot ceea ce consumam se depune ca grasime. In timp, acestea conduc la  diabet si boli de inima

2.    Proasta circulatie a enzimei ce raspunde fix de descompunerea grasimilor

3.    Activitatea electrica din muschii picioarelor scade pe masura ce stam pe scaun tot mai mult, iar metabolismul nostru va incetini si va arde o singura calorie pe minut

4.    Cel mai grav este de departe faptul ca devenim mai putin sensibili la insulina pe care pancreasul nostru este atat de preocupat sa o produca si de aici riscul tot mai mare de diabet 2.

Prin urmare, daca jobul tau necesita statul pe scaun perioade lungi de timp, riscurile de a dezvolta o boala cardiovasculara sunt de doua ori mai crescute comparativ cu cei care nu stau mereu pe scaun la birou. Iar daca si acasa facem acelasi lucru e cu atat mai grav.

Ce e de  facut:

1. Organizarea unui program cu reminder, in asa fel incat din 15 in 15 minute sa te ridici de pe scaun si sa te plimbi. Chiar si in jurul biroului

2. Fa ture, fara pauza, dintr-un capat intr-altul al biroului timp de cateva minute

3. Apeleaza la un birou la care sa stai in picioare. Nu este un exercitiu fizic, dar oricum e mai bine decat sa stai jos.

Indiferent ce metoda alegi, important este sa stai cat mai putin pe scaun.