In timp ce in Romania autoritatile inca se chinuie sa-i convinga pe cei care locuiesc in zone inundabile sa-si asigure locuintele, in Statele Unite se pare ca o astfel de asigurare deja nu mai e suficienta. O mare companie din domeniu, Farmers Insurance, vrea sa dea in judecata primariile care nu s-au pregatit pentru efectele “schimbarilor climatice”. Iar daca asiguratorul va castiga in justitie, precedentul astfel creat ar putea fi invocat si in alte tari.

Daune de un sfert de miliard

Potrivit The Christian Science Monitor, compania “Farmers Insurance” a dat in judecata 200 de primarii din zona Chicago pentru ca nu au fost pregatite pentru inundatii. Asiguratorul spune ca edilii ar fi trebuit sa ia in considerare schimbarile climatice si sa pregateasca pentru fenomene meteorologice extreme, insa nu au facut-o. Astfel ca in primavara anului trecut localitatile au fost lovite de inundatii care au provocat daune de aproape un sfert de miliard de dolari – suma din care Farmers Insurance se pare ca a platit un procent semnificativ.

Este prima data cand o companie de asigurari refuza sa plateasca daune invocand schimbarile climatice iar specialistii citati de The Christian Science Monitor spun ca nu e imposibil ca Farmers Insurance sa castige procesul, ceea ce ar crea un precedent extrem de important.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro