• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cod rosu de inundatii extins in Prahova si Ialomita

Cod rosu de inundatii extins in Prahova si Ialomita

UPDATE:  Codul rosu de inundatii instituit pe mai multe sectoarea ale unor rauri din Teleroman si Olt a fost extins pentru localitati din Ialomita si Prahova, informeaza Administratia Nationala "Apele Romane".

Dimineata, codul rosu a fost prelungit pana luni pe sectoare ale raurilor Teleorman si Vedea, din judetele Teleorman si Olt, si instituit pe Paraul Cainelui la statia Vartoapele, tot in Teleorman, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Administratiei "Apele Romane", Ana-Maria Agiu.

Ca urmare a evolutiei situatiei hidrologice actuale si a prognozei meteorologice pentru urmatoarele ore, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), prin Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea, a instituit cod rosu local pe raul Teleorman, judetul Teleorman, pentru urmatoarele comune: Tatarastii de Sus (sectorul este indiguit si mai exista o garda de aparare de 20 cm), Tatarastii de Jos, Trivale Mosteni, Olteni si Orbeasca, si pe raul Vedea sectorul SH Buzesti - SH Valeni, judetul Olt, in zona localitatilor Icoana si Ursoaia.  A

Aceasta din urma zona nu este aparata de lucrari de indiguire, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Romane, pentru protectia populatiei si bunurilor, sub coordonarea prefectului judetului Olt, Silviu Neacsu.  Ambele rauri se afla la limita de tranzitare a digurilor si pot aparea probleme chiar si pe sectoarele indiguite. 

Codul rosu este instituit prevenitiv pentru localitatile mentionate, pentru ca autoritatile locale sa fie vigilente in cazul in care s-ar impune, pe langa monitorizare si interventie, luarea unor masuri suplimentare pentru populatie, precum evacuarea oamenilor si a bunurilor acestora.

In continuare, mai multe rauri din judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Giurgiu si Prahova sunt sub cod portocaliu de inundatii, de sambata, la ora 16.00, pana duminica la ora 18.00, potrivit unei avertizari hidrologice, transmite Mediafax.

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA),  cod portocaliu este pe raurile:

Cosustea (judetul Mehedinti), pe Jiu la Racari - sector indiguit (judetul Dolj), pe Oltet amonte S.H. Otetelis si pe afluentul sau Cerna (judetul Valcea), pe Vedea amonte S.H. Valeni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman si pe Paraul Valea Cainelui aval S.H. Vartoapele (judetele Olt, Arges si Teleorman), pe Dambovnic si pe Neajlov sector aval confluenta Dambovnic - S.H. Vadu Lat (judetele Teleorman si Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domneasca, Cricovul Sarat si pe raul Prahova aval de confluenta cu Cricovul Sarat (judetul Prahova). 

Este cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Caras, Nera, Cerna (judetul Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu - sector aval Sadu (judetele Gorj si Dolj) si pe unii afluenti din bazinul mijlociu si inferior (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), Lotru, Oltet si pe unii afluenti ai Oltului inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea si Dolj, pe Vedea aval S.H. Valeni si pe celelalte rauri din bazinul Vedea si pe Calmatui (judetele Olt si Teleorman), pe raurile din bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita), Neajlov si Sabar (judetele Teleorman, Dambovita, Giurgiu si Ilfov), pe Ialomita, Prahova si unii afluenti (judetele Dambovita si Prahova), pe afluentii Buzaului mijlociu si inferior din judetul Buzau si pe Putna (judetul Vrancea). 

Aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor vizate, precum si pe cursurile de apa necadastrate, precizeaza hidrologii.


20 aprilie 2014 14:15
Modifică setările cookies