Toate politele de asigurare emise de Carpatica Asig sunt valabile, iar compania poate emite in continuare polite, precizeaza ASF intr-un comunicat transmis vineri.

"Consiliul de Administratie al Societatii Carpatica Asig raspunde de ducerea la indeplinire in mod corespunzator a dispozitiilor deciziei de redresare financiara pe baza de plan de redresare", precizeaza in comunicatul.

Carpatica Asig este parte a grupului Carpatica, detinut de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus, la finele lunii martie, reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv in ceea ce priveste reflectarea acestora in situatiile financiare ale firmei, si a solicitat informatii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate si lichiditate.

"Prin prisma aspectelor semnalate de catre ancheta Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in cazul Carpatica ASIG, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus o serie de masuri cu aplicabilitate imediata. In privinta societatii Carpatica ASIG SA, autoritatea a hotarat reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv in ceea ce priveste reflectarea acestora in situatiile financiare ale societatii, si a solicitat de informatii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate si lichiditate", anunta atunci institutia de reglementare.

Masurile anuntate de ASF veneau la o zi dupa ce Tribunalul Bucuresti a hotarat, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventiva a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si a fostului director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) preciza ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, ASF a anuntat ca va incepe "cercetarea prealabila" a angajatilor pentru care autoritatea are confirmarea oficiala a calitatii de invinuit din partea DNA, in dosarul Carpatica Asig, in vederea luarii masurilor legale in acest sens.

Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib. Actiunile companiei sunt detinute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tanase - 0,08% si Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 90 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si practica doar asigurari generale (non-viata). Grupul Carpatica este detinut de omul de afaceri Ilie Carabulea.

In urma cu doua zile, un alt scandal izbucnea pe piata asigurarilor, dupa mai multe perchezitii la sedii si sucursale ale Omniasig din toata tara, peste 40 de directori, inclusiv directorul general al asiguratorului fiind suspectati de anchetatori de implicare in falsificarea a peste un milion de polite de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de cateva milioane de lei.