"Sunt suficiente dovezi de extindere a structurii grupului care actioneaza concertat pentru ca BNR sa decida includerea celor doi noi actionari. Exista, de asemenea, suspiciuni de manipulare a pietei de capital pentru care, la finalizarea actului de constatare, va fi sesizat DIICOT", a declarat pentru Mediafax seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, intrebat cum va reactiona banca centrala dupa ce Corneliu Tanase a vandut un pachet ede aproape 10% din titlurile Bancii Comerciale Carpatica.
 
Potrivit unor surse din piata de capital, doua persoane fizice au cumparat pachetul de actiuni vandut de Corneliu Tanase, reprezentand 9,95% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC). Omul de afaceri a cedat vineri 9,95% din capitalul institutiei de credit, prin doua tranzactii deal egale, cu cate 4,97% din titlurile BCC, in valoare cumulata de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro). Potrivit legislatiei pietei de capital, un investitor trebuie sa notifice Bursa atunci cand drepturile de vot intr-o companie depasesc sau scad sub pragul de 5%.
 
Tanase a donat un alt pachet, de 0,11% din actiunile bancii, astfel ca acesta a ramas cu o participatie de 1,1458%, potrivit unui raport transmis de banca miercuri Bursei.
 
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis saptamana trecuta sa suspende dreptul de vot la Banca Comerciala Carpatica pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea. Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social. Tanase detinea anterior 11,2179% din titluri.
 
Printre motivele invocate in hotararea BNR se afla faptul ca Ilie Carabulea nu mai indeplineste "criteriul de reputatie, din perspectiva integritatii", o condamnare a omului de afaceri si faptul ca acesta este cercetat penal, in stare de arest. Carabulea si Corneliu Tanase intentionau sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.
 
Carabulea si Tanase au anuntat ca nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a AGA a propunerii Directoratului privind fuziunea cu o alta banca si cer operarea de urgenta a rectificarilor necesare, potrivit unui al comunicat transmis tot miercuri de banca Bursei.
 
Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.
 
Directoratul Bancii Carpatica a propus ca data de referinta 1 aprilie 2014, astfel ca la AGA vor putea fi prezenti numai actionarii cu drept de vot inscrisi in registrul actionarilor tinut de Depozitarul Central.
 
Potrivit articolului 230 din OUG 99/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, "in cazul in care persoanele care detin participatii calificate la institutia de credit, persoana juridica romana, nu mai indeplinesc cerintele prevazute de lege si de reglementarile emise in aplicarea acesteia privind calitatea actionariatului unei institutii de credit sau exercita o influenta de natura sa pericliteze administrarea prudenta a institutiei de credit, Banca Nationala a Romaniei dispune masurile adecvate pentru incetarea acestei situatii. In acest sens, independent de alte masuri sau sanctiuni care pot fi aplicate institutiei de credit ori persoanelor care exercita responsabilitati de administrare si/sau conducere a acesteia, Banca Nationala a Romaniei poate dispune suspendarea exercitarii drepturilor de vot aferente actiunilor detinute de actionarii sau membrii respectivi si/sau instituirea administrarii speciale ori implementarea unor masuri de stabilizare.
 
Actionarii fata de care s-a dispus masura de suspendare a dreptului de vot nu mai pot achizitiona noi actiuni ale institutiei de credit, persoana juridica romana.
 
Actionarii al caror exercitiu al drepturilor de vot nu este suspendat pot tine adunare generala si pot sa ia orice hotarare de competenta acesteia, cu majoritatea prevazuta de lege sau, dupa caz, de actul constitutiv, majoritatea respectiva fiind raportata in acest caz la totalul capitalului social detinut de actionarii in cauza.