Propunerea de imputernicire a Directoratului de a analiza si identifica "eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea unei fuziuni si, in cazul in care exista o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune" a fost aprobata cu 99% din voturile valabil exprimate, potrivit raportului curent privind hotararile AGA transmis Bursei de Valori.

"Ne bucuram ca atat noi, cat si actionarii bancii noastre impartasim aceeasi viziune. In conditiile actuale ale pietei financiar-bancare din Romania, cea mai eficienta optiune de dezvoltare este cresterea prin achizitii si fuziuni. Ne propunem sa gasim un partener alaturi de care sa ne consolidam pozitia in piata. Nu va fi usor, dar avand actionarii alaturi de echipa dedicata a bancii, sunt sigur ca vom reusi", a declarat intr-un comunicat al bancii directorul general Johan Gabriels, noteaza Mediafax.

BNR a suspendat, la jumatatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.

Ulterior, banca centrala a extins cu inca patru persoane grupul de actionari care actioneaza concertat la BCC, incluzand si noii actionari care au preluat titluri de la Corneliu Tanase, intrucat Ilie Carabulea a finantat o parte din achizitii. Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detinea anterior unor tranzactii 11,2179% din titluri.

Cei au dorit inlocuirea conducerii executive prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul. De asemenea, Carabulea si Tanase au anuntat ca nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a propunerii Directoratului privind fuziunea cu o alta banca.

Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Actionarii al caror exercitiu al drepturilor de vot nu a fost suspendat au putut tine adunare generala, putand lua orice hotarare de competenta acesteia, cu majoritatea prevazuta de lege sau, dupa caz, de actul constitutiv, majoritatea respectiva fiind raportata in acest caz la totalul capitalului social detinut de actionarii in cauza.