In Capitala exista 372 de case cu risc seismic de grad 1 si doar 15 au fost consolidate.

Bucurestiul are un risc seismic ridicat. Potrivit specialistilor care au alcatuit aceasta harta, cei care stau in zonele colorate cu rosu vor simti cel mai tare un cutremur de peste 7 pe scara Richter. Ceva mai feriti sunt cei din zonele colorate in portocaliu, si galben, insa verdele este garantia ca nu o sa aveti probleme.

"Atunci cand magnitudinea este peste 7,1, in momentul cand este de foarte mare adancime, ca in 1940, afecteaza Moldova, Basarabia si catre Ucraina. In cazul in care avem un cutremur de tip `77, adica adancime de 90 de kilometri afecteaza Muntenia, Bulgaria", a precizat Gheroghe Marmureanu, presedintele onorific al Institutului National de Fizica al Pamantului (INFP).

Potrivit expertilor de la INFP, cei mai afectati de un cutremur similar ca cel din `77 ar  putea fi locuitorii sectorului 2, dar si cei din comunele Voluntari, Pantelimon. Adica zona colorata cu rosu. Seismul s-ar simti cel mai putin in sectorul 4 si intr-o parte a sectorului 3.

Daca la cutremurul de acum 35 de ani au cazut 33.000 de case, unul la fel de puternic ar pune la pamant aproape 50.000 de locuinte, spun asiguratorii.

"Daunele cu siguranta vor fi mai mari pentru ca au aparut si cladiri noi. Suprizele neplacute pot fi chiar si cu cladirile foarte noi. Explicatia este calitatea si siguranta constructiei",
spune Marius Bulugea, presedinte PAID.

Chiar si asa numarul asigurarilor obligatorii este in scadere: doar 6% au facut o astfel de polita.

Cine este de vina ca nu se aplica legea?
"Amenzile trebuie aplicate de catre primarii. Cu alte cuvinte ei sunt in masura sa aplice aceste amenzi", afirma Mona Cucu, seful Directiei de Asigurari Obligatorii CSA.

Cine plateste 20 de euro pe an primeste daune de maximum 20.000 de euro.