"Exista tentatia aceasta de a presupune ca ar trebui ca noi sa aplicam o copie fidela a ceea ce fac altii in alte tari. Eu zic ca fiecare are propriile individualitati. De exemplu, in cazul Romaniei daca e sa ne uitam la dinamica demografica, avem una dintre cele mai negative rate din Europa. Romania acum trei sau patru ani era a treia cea mai tanara tara din Europa ca medie de varsta, peste 15-20 de ani va fi a treia cea mai batrana. In aceste conditii este clar ca Romania are o problema poate chiar mai grava decat au alte tari care isi pot permite sa experimenteze solutii de genul acesta. Cred ca pe masura ce aceasta generatie a decreteilor se va apropia de pensie presiunea in directia pastrarii unui sistem privat de pensii va fi in crestere. Nimeni nu isi poate permite ca, inainte cu cativa ani de a avea o explozie de pensionari, sa se renunte la sistemul de pensii private. Ar fi o decizie sinucigasa", a afirmat Radu Craciun, intrebat de jurnalisti despre aplicarea unei decizii similare celei din Polonia.

Guvernul polonez a prezentat, la inceputul acestei luni, cea mai mare restructurare a sistemului de pensii din ultimele doua decenii, prin desfiintarea pensiilor administrate privat, asa-numitul Pilon II.

Potrivit planului anuntat, Guvernul de la Varsovia va transfera aproximativ un sfert din activele de 140 de miliarde de zloti (35,2 miliarde de dolari) detinute in prezent de fondurile private de pensii catre un singur vehicul de investitii denumit Fondul Demografic de Rezerva, iar fondurile private OFE vor fi inchise.

In ceea ce priveste oportunitatile de investitii ale fondurilor de pensii, Radu Craciun a subliniat ca Bursa ofera din ce in ce mai putin solutii.

"Bursa din Romania devine din ce in ce mai mica pentru nevoile fondurilor de pensii. Din punctul meu de vedere, aceasta reprezinta urmatoarea provocare a noastra ca tara pentru ca avem o acumulare de capital autohton semnificativa, peste doi ani activele fondurilor de pensii vor ajunge probabil in jur de 10 miliarde de euro si intrebarea este ce facem cu banii acestia. Ideal ar fi ca acesti bani sa ramana in tara, sa fie investiti in tara. Dar canalul de finantare pe care il reprezinta Bursa incepe sa devina prea mic in lipsa de noi listari", a afirmat Radu Craciun.

O solutie ar fi utilizarea fondurilor de pensii private pentru finantarea infrastructurii. Referitor la o eventuala listare a Hidroelectrica, acesta a spus ca actiunile ar putea fi interesante dar nu au istoric de succes in spate si ca pentru un investitor mai pretentios din exterior ar putea fi o problema.