Cand spunem somelier, ne gandim la un personaj exotic, un vrajitor care, numai el stie cum, citeste calitatile unui vin bun. Asociem conceptul cu targurile de vinuri, cu concursurile in domeniu si cu enologia.
Specialistii spun ca in Romania este nevoie de somelieri. Si ca orice restaurant care se respecta ar trebui sa aiba unul.
Si pentru ca si la noi aceasta activitate a devenit o profesie cu acte in regula, introdusa recent in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), meseria este una cat se poate de serioasa. Iar cei care pun pasiune in ceea ce fac si au nasul fin, pot deveni, la randul lor, vrajitori, in conceptia noastra, a celor de rand.
180 de someri au inceput deja sa patrunda tainele meseriei, in cadrul unui proiect de formare profesionala finantat din fonduri europene si implementat de Vinexpert, in colaborare cu Blocul National Sindical. Iar initiatorii proiectului spun ca acestia nu vor avea probleme in a-si gasi de munca, dupa obtinerea calificarii.
“Cererea pentru persoane pregatite si certificate pentru ocupatia de somelier a crescut foarte mult, in primul rand datorita faptului ca marii investitori externi din domeniul HORECA cunosc valoarea adugata pe care o persoana certificata in acest domeniu o are pentru marketingul industriei. Proiectul va contribui, pe de o parte, la promovarea vinurilor romanesti, iar pe de alta parte, va duce, in mod direct, la combaterea somajului, prin activitatea de formare profesionala certificata”, explica Florin Bejan, manager de proiect si director general al Vinexpert.
Potrivit acestuia, faptul ca vinurile romanesti nu sunt cunoscute decat in cercurile de specialitate si nu si de marea masa a strainilor se datoreaza si lipsei persoanelor pregatite in promovarea lor si “cvasiabsentei” somelierilor din restaurantele si hotelurile din Romania.
Bejan a mai spus ca cererea de somelieri este din ce in ce mai mare in Romania, atat in hoteluri si restaurante, cat si din partea producatorilor de vinuri sau a marilor lanturi de retail, care au raioane vaste de bauturi. De altfel, pentru a-si primi stelele, hotelurile de lux sunt obligate sa aiba si un somelier. Totodata, ar fi de dorit ca supermarketurile sa aiba “sfatuitori” care sa le indice consumatorilor ce vinuri sa cumpere si cum sa le combine cu mancarea.
In prezent, in Romania exista cateva sute de somelieri cu diploma. Spre comparatie, Italia are in jur de 40.000.
“Povara” somelierului, sa gaseasca povestea vinului ascuns in spatele unei etichete
Meseria de somelier este una dintre cele mai vechi din lume. A aparut in Evul Mediu, la curtea regilor francezi, unde exista o persoana insarcinata cu achizitia alimentelor si a vinului pentru casa regala. Corespondentul in Romania ar fi paharnicul domnitorilor din Tara Romaneasca si Moldova.
Denumirea ocupatiei isi are radacinile in bretona si inseamna “povara”. “Povara de a gasi povestea vinului ascuns in spatele unei etichete”, spune somelierul Sergiu Nedelea. Acesta sustine ca somelierul este un “comunicator de cultura” si ca un bun profesionist trebuie sa aiba vocatie.
“Meseria se poate invata, dar este nevoie de pasiune si de vocatie”, explica Nedelea. Tocmai de aceea, participantii la cursul de calificare trec mai intai printr-un proces de selectie. Si doar cei care dau dovada ca au aceste calitati sunt alesi.
Cum se “decanteaza” somelierii
Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca cei care vor sa devina somelieri este sa fie sanatosi fizic si psihic, de aceea au nevoie de un certificat medical. In acelasi timp, se face o analiza senzoriala, in urma careia se stabileste starea simturilor candidatilor – acestia trebuie sa aiba un miros si un gust bune, acuitate vizuala si, surprinzator, un auz fin.
“Somelierii afla multe si ascultand vinul. De exemplu, in cazul vinurilor frizante, este interesant de urmarit cum se sparg bulele”, explica Sergiu Nedelea.
Conteaza si cultura generala - cateva notiuni de geografie si cunoasterea zonelor vini-viticole de pe glob sunt, de asemenea, importante.
Pe acest schelet, specialistii incep sa construiasca. Cursantii invata si iau notite ca la scoala. Iar material didactic este din belsug. Cursurile se organizeaza intr-o sala cu peretii captusiti, din tavan pana in podea, cu vinuri dintre cele mai rare si mai scumpe.
Elevii au acces la toate instrumentele necesare unui bun somelier: tirbusoane, pahare potrivite pentru fiecare soi de vin, truse olfactive si, evident, carti despre istoria vinurilor. Asa explica organizatorii valoarea ridicata a finantarii din fonduri europene – 500.000 de euro.
Somelierii “citesc” un vin inclusiv dupa zgomotul pe care il fac bulele de sampanie cand se sparg
In meseria degustarii vinurilor, totul este important, de la elementele de vestimentatie ale somelierului (sort, manusi albe si testevin - o ceasca din argint agatata de gat cu un lantisor, cu elemente care ajuta la examinarea vizuala a vinurilor), la grosimea peretilor paharelor, temperatura vinului sau cat de adanc se introduce tirbusonul in dop. “Sticla se deschide fara zgomot”, spune Nedelea, care face o demonstratie.
Din momentul turnarii in pahar, incepe descifrarea vinului – somelierul verifica vascozitatea bauturii. La primul miros, se identifica soiul din care este facut vinul. Paharul se tine intotdeauna de picior, pentru a nu influenta temperatura bauturii. Urmeaza degustarea propriu-zisa, din care specialistii isi dau seama de buchet, regiunea din care provine si anul productiei. Ritualurile sunt diferite pentru vinul alb, rosu sau spumant.
Mirosul somelierilor se dezvolta cu ajutorul unor truse olfactive, care contin diferite arome de vin, dar si arome ale “defectelor” care apar la vinurile imbuteliate incorect. In acest sens, exista chiar si laboratoare de “defecte”.
Si pentru cei care isi fac griji pentru sanatatea ficatului somelierilor, trebuie spus ca sunt rare cazurile in care acestia inghit vinul pe care il degusta. Exista asa-numitele deversoare (scupatori, mai pe romaneste), in care acestia arunca vinul dupa ce isi clatesc gura cu el suficient pentru a-i afla toate secretele.
Sursa foto: Vinexpert, Mediafax
Citeste si: