"In pofida perspectivei sumbre din zona euro, unele tari din Europa Centrala si de Est (ECE) au facut progrese. Ungaria si Romania, primele doua tari care au inceput sa ia masuri dure de consolidare in 2009 si primele care au reusit sa iasa cu succes anul acesta din procedura de deficit excesiv, isi pot trage sufletul", noteaza directorul de cercetare piete de capital pentru ECE la Erste Group, Henning Esskuchen, scrie Mediafax.

Estimarea de baza pentru Romania in acest an este de 1,8%, dar cu potential de accelerare pana la 2,2% "in cazul unei recolte agricole bune, ceea ce pare probabil", se arata in raportul Erste. Anul urmator, economia romaneasca ar putea creste cu 2,3%. Pentru Ungaria, banca ia in calcul o crestere a PIB de 0,2% pentru anul in curs si de 1,2% anul urmator.

Institutiile financiare internationale, Comisia Europeana, FMI, dar si Guvernul au asteptari de crestere economica pentru acest an usor mai pesimiste decat prognoza de baza a Erste.

Comisia Europeana anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 1,6% in acest an, in linie cu estimarile FMI si ale Guvernului, si cu 2,2% anul viitor. FMI estimeaza o crestere de 2% pentru 2014. Banca Mondiala se asteapta la un avans economic de 1,7% in acest an si de 2,2% anul urmator, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este cea mai pesimista, luand in calcul un avans al PIB de 1,4% in acest an si de 2,2% anul urmator.

Romania a incheiat cu succes doua acorduri stand-by succesive cu FMI si Comisia Europeana, conditionate de masuri de austeritate si reforme. Masurile de austeritate au inclus concedieri si o reducere cu 25% a salariilor in sectorul public, precum si majorarea TVA. Salariile bugetarilor au fost reintregite ulterior in doua etape.

Comisia Europeana a incetat in iunie procedura de deficit excesiv in privinta Romaniei, Ungariei si altor trei state, dupa ce a constat ca guvernele au coborat deficitul bugetar sub limita de 3%, iar Comisia a apreciat ca se afla pe o traiectorie de de scadere in anii urmatori.