Pe 20.000 de metri patrati de pamant romanesc cresc arbusti incarcati de banane, curmale chinezesti si de parfumatul fruct kiwi.

La fel de emotionat ca si exploratorii care au adus porumbul din America in Europa, domnul Dorel Hoza de la Facultatea de Horticultura ne-a prezentat "Banana Nordului" ca pe copilul sau. Chit ca vremurile sunt din ce in ce mai grele, cercetatori nostri sunt siguri ca, foarte curand, o sa putem prepara banana split din productia autohtona.

Banana Nordului nu seamana deloc cu ce vedem noi in hipermarketuri. Are coaja mai subtire, are samburi, dar gustul este acelasi. Multi bucatari sunt tentati sa creada ca au de-a face cu "Musa Paridisiaca ", un soi folosit la tropice pentru felul al doilea. Eroare, spun cercetatorii. Este un fruct pentru desert si trebuie tratat ca atare.

Exista si varianta exotica a prunelor romanesti, "Zizifus Jujuba", curmala chinezeasca, deprinsa cu seceta, frigul si ploile. S-a adaptat perfect, ba chiar aduce cu marul golden.

Revelatia horticultorilor ramane "Diospyros Kaki". "Fructul zeilor" a ajuns pe continent in 1800, seamana cu o rosie, dar are gust de caisa. Italienii si spaniolii il vand cu 3 euro bucata si au aflat primii ca este plin de tanin, o substanta astringenta care lupta impotriva tumorilor la stomac.

Sefii de la agricultura spun ca nu-i exclus sa dea subventii pentru banane si curmale. Undeva prin 2020...