Ce face diferenta intre o rosie obisnuita si una eco? Marimea, dar mai cu seama, cantitatea de chimicale.

Din 2007, rosia din dumbrava fermierului Dumbrava creste sub brazdele soarelui si respecta ciclul biologic. In aprilie 2011 se implinesc 3 ani de cand a fost cultivata in pamant fara reziduuri si tot atunci va primi certificatul eco de la inspectorii de la Bruxelles.

Ca sa lupte cu daunatorii si bolile, e stropita cu palinca de 60 de grade, macerat de urzica si coada calului, ceara de albine si propolis. La fel morcovii si ardeii. In lupta cu bolile, specialistii permit si folosirea cuprului, dar nu mai mult de 6 kilograme pe hectar intr-un an.

Pe langa gunoi, specialistii le dau voie fermierilor sa foloseasca deseuri din cultivarea ciupercilor, faina, rumegus sau praf de roca. Lucerna il ajuta sa sufoce buruienile, ingrasa pamantul si fixeaza azotul din atmosfera...

Chiar simplu nu e...Cand se asteapta mai putin, inspectorii europeni ii cer iar raportul: cu ce au stropit si in ce cantitate.

De cand a intrat in afacere a investit 10 mii de euro. Profitul e zero... Iar in camp, cartofii sunt sufocati de buruieni.

De la anul insa, legumele o sa fie 100 la suta eco si o sa coste cu 30 la suta mai mult.