Tarile arabe, interesate sa cumpere produse alimentare din Romania. Guvernul trimite atasati agricoli in statele cu potential de export
Teren, agricultura
Tarile arabe sunt tot mai interesate sa importe produse agro-alimentare din Romania, a anuntat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la o intalnire cu reprezentanti ai fermierilor la Sibiu.
"Pe valorificarea produselor agricole, sunt sigur multe lucruri de discutat. Urmeaza sa vina, de exemplu, ministrul iordanian al Agriculturii, in 21-24 (august, n.red.). Pe 25-28, vine ministrul Agriculturii din Kuweit, care este si om de afaceri. In 24 vine un om de afaceri din Quatar. Sunt interesati sa cumpere din sectorul agro-alimentar. Ministrul din Arabia Saudita va veni in 16 septembrie. Deci, avem o multime de solicitari din partea tarilor arabe pentru a importa din Romania. (...) Noi trebuie sa iesim si pe piata europeana care are mare deficit de carne de ovine", a precizat ministrul Irimescu, potrivit Agerpres.
In acest context, premierul Dacian Ciolos a declarat ca Ministerul Agriculturii este in procedura avansata in ceea ce priveste recrutarea atasatilor agricoli care vor merge in tari cu potential de export pentru Romania.
"Ideea pe care am promovat-o in cadrul programului de guvernare si pe care cu siguranta o vom duce la bun sfarsit pana la finalul mandatului - aceea de a recruta si de a instala atasati agricoli in cateva tari cu potential de import de produse agricole din Romania - e intr-o faza avansata. Ministerul Agriculturii e in faza de recrutare a acestor atasati agricoli care vor merge in tari din zona Golfului, in tari arabe, in tari cu potential de export pentru Romania", a spus Dacian Ciolos.
In acelasi timp, Franta, care este cel mai mare producator de grau din UE, ar putea importa cereae din Romania, din cauza unei productii foarte slabe in 2016. Potrivit unui trader din apropierea discutiilor, cel putin o companie franceza negociaza achizitionarea de grau din Romania, dupa ce ploile abundente din lunile mai si iunie i-au afectat recolta.
Fermierii francezi vor strange in acest an cea mai mica recolta la grau de dupa 2003, sustin analistii de la Offre & Demande Agricole.
La bursa Euronext de la Paris, cotatiile futures la grau francez cu livrare in luna decembrie au crescut cu peste 7% dupa ce la 1 iulie au atins cea mai scazuta valoare din acest an. Cresterea din ultima luna a majorat decalajul fata de preturile la grau din alte tari, inclusiv Ucraina si Romania, ceea ce a crescut atractivitatea importurilor pentru traderii care vor sa profite de diferentele de pret.
"Este foarte neobisnuit sa vedem Franta importand grau, mai ales asa de devreme, in lunile iulie si august. Este posibil ca importurile sa fie utilizate ca o modalitate de a profita de diferenta de pret dintre graul francez si cel provenit din bazinul Marii Negre", a declarat Benjamin Bodart, director la firma de consultanta CRM Agri-Commodities.
Mai multe despre:
#agricultura#exporturi
Pe acelasi subiect: