Cel mai mare exportator de cereale din lume cumpara porumb din Romania. De ce au dublat SUA importurile de produse de la noi
Porumb
America exporta mai multe cereale decat orice alta tara, dar cand vine vorba de cerealele utilizate in SUA pentru productia de alimente organice, acestea sunt importate din tari precum Romania si India, informeaza Bloomberg.
Achizitiile din aceste dota tari s-au dublat anul trecut, motivul fiind faptul ca fermierii din Midwest prefera in continuare culturile de organisme modificate genetic si utilizeaza, totodata, chimicale refuzate de industria organica.
Chiar daca culturile organice reprezinta o mica parte din piata de cereale din SUA, ea creste rapid, scrie Agerpres.
Consumatorii si-au triplat achizitiile de alimente organice in ultimul deceniu la peste 35 de miliarde de dolari, in 2014. Cererea pentru cerealele organice a crescut, astfel ca importatorii profita de dolarul puternic pentru a-si majora achizitiile de peste hotare.
"In fiecare an, cererea se indeparteaza de oferta existenta in SUA. Daca exista o cerere pe piata va exista cineva care sa o satisfaca, dar as prefera sa fie acoperita de fermierii americani", a declarat Lynn Clarkson, presedintele companiei Clarkson Grain Co., un furnizor de porumb si soia organice.
Datele furnizate de Departamentul american al Agriculturii (USDA) arata ca importurile de porumb organic s-au triplat anul trecut, ajungand la 303.645 tone, in principal din Romania si Turcia. In plus, achizitiile efectuate in lunile ianuarie si februarie ale acestui an au fost de cinci ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut.
De asemenea, in 2015 importurile de soia organica, in principal din India si Ucraina, au crescut cu 45%, pana la 317.284 tone, iar in primele doua luni ale acestui an s-au dublat. In total, valoarea importurilor de porumb si soia organice s-a ridicat anul trecut la 353,5 milioane de dolari.
Odata cu cresterea cererii se majoreaza si diferenta de pret intre culturile organice si cele conventionale. Preturile spot la porumb furajer organic a fost, in medie, de 8,06 dolari per bushel in saptamana care s-a incheiat la 26 martie, comparativ cu pretul 3,77 dolari per bushel pentru porumbul conventional inregistrat marti la Chicago Board of Trade. In ceea ce priveste soia organica, pretul mediu este de 17,04 dolari per bushel, fata de 9,5575 dolari per bushel pentru varianta conventionala.
Pe acelasi subiect: