Cel mai mare producator de cereale din UE ar putea importa grau din Romania. Franta raporteaza cea mai slaba recolta de dupa 2003, Romania are productie record
Grau, agricultura
Cea mai mica recolta de grau inregistrata de Franta in ultimul deceniu a dat nastere la speculatii conform carora cel mai mare producator de grau din Uniunea Europeana va fi nevoit sa recurga la importuri pentru a face fata necesarului intern si cererilor la export, transmite Bloomberg.
Potrivit unui trader din apropierea discutiilor, cel putin o companie franceza negociaza achizitionarea de grau din Romania, dupa ce ploile abundente din lunile mai si iunie i-au afectat recolta, noteaza Agerpres.
Fermierii francezi vor strange in acest an cea mai mica recolta la grau de dupa 2003, sustin analistii de la Offre & Demande Agricole.
La bursa Euronext de la Paris, cotatiile futures la grau francez cu livrare in luna decembrie au crescut cu peste 7% dupa ce la 1 iulie au atins cea mai scazuta valoare din acest an. Cresterea din ultima luna a majorat decalajul fata de preturile la grau din alte tari, inclusiv Ucraina si Romania, ceea ce a crescut atractivitatea importurilor pentru traderii care vor sa profite de diferentele de pret.
"Este foarte neobisnuit sa vedem Franta importand grau, mai ales asa de devreme, in lunile iulie si august. Este posibil ca importurile sa fie utilizate ca o modalitate de a profita de diferenta de pret dintre graul francez si cel provenit din bazinul Marii Negre", a declarat Benjamin Bodart, director la firma de consultanta CRM Agri-Commodities.
Paul Gaffet, analist la Offre & Demande Agricole, estimeaza ca in sezonul 2016-2017, care a inceput luna aceasta, recolta de grau a Frantei ar putea scadea cu 26%, pana la 30,4 milioane tone. Gaffet a adaugat ca productia ar putea fi chiar mai mica decat prognozele actuale, astfel ca traderii vor fi nevoiti sa importe grau de calitate din tarile din sudul Europei pentru a creste potentialul de export al Frantei.
La randul sau, Nicolas Ferenczi, economist sef la principala asociatie a producatorilor francezi de grau, AGPB, a declarat ca in mod normal Franta importa 200.000 pana la 400.000 de tone de grau pe an, fie din tari europene, fie din Canada, din cauza ca aceasta nu cultiva graul de calitate ridicata de care este nevoie uneori pentru a produce paine. Chiar daca a recunoscut ca este posibil ca si in acest an sa fie nevoie de importuri, Nicolas Ferenczi a adaugat ca, deocamdata, este prea devreme sa spuna daca acestea vor fi mai mari decat media, deoarece totul depinde de programul de exporturi.
Record de productie in Rusia si Romania
In timp ce analistii isi reduc estimarile pentru recolta de grau a Frantei, prognozele referitoare la productia din regiunea Marii Negre continua sa fie imbunatatite. Potrivit directorului general al Institutului pentru Studii Agricole din Rusia (Ikar), Dmitry Rylko, in sezonul 2016 - 2017 Rusia va recolta o cantitate record de 69 de milioane de tone de grau. De asemenea, recolta de grau a Ucrainei va fi mai mare decat se estima anterior, a anuntat firma de cercetare de piata UkrAgroConsult.
Rusia si Romania ar urma sa inregistreze recolte record, in timp ce Ucraina este asteptata sa anunte al treilea cel mai ridicat nivel de la destramarea Uniunii Sovietice, in 1991, arata si datele Departamentului Agriculturii din SUA.
"Ucraina, Romania si Rusia au toate o productie colosala de grau, pe care trebuie sa o vindem. In mod regulat, Rusia apare castigatoare a licitatiilor din Egipt, cel mai mare cumparator de grau din lume, deoarece pretul lor este mai scazut", a declarat Rylko.
Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, este un cumparator obisnuit si pentru cerealele din Romania. Anul trecut, Egiptul a cumparat 1,14 milioane tone de grau romanesc.
Joi, la bursa de la Paris, cotatiile la graul de panificatie cu livrare in luna decembrie au crescut cu 0,9%, pana la 169,25 euro (188 dolari) pe tona. Este vorba de un pret cu peste 20 de dolari pe tona mai mare decat graul de calitate mai buna tranzactionat pe piata fizica de Ucraina si Romania. Aceasta, in conditiile in care in mod normal graul francez are un continut de proteine de aproximativ 11%, mai mic decat cel de 12,5% pentru graul din regiunea Marii Negre.
"Graul francez este destul de scump comparativ cu cel din Romania. Este prea devreme sa spunem daca aceste importuri vor continua", este de parere Wibke Baars, consultant la firma franceza de consultanta Agritel.
Pe acelasi subiect: