Romania va avea cel mai mare avans economic din regiune, sustinut de consum si de agricultura. Industria, crestere aproape de zero
Grau, agricultura
Romania va avea cea mai mare crestere economica din regiune, de 4,3% in anul 2016, avansul PIB-ului fiind sustinut de consum, pe partea de cerere, si de agricultura, pe partea de oferta, potrivit proiectiilor grupului financiar UniCredit, prezentate vineri si citate de Agerpres.
Sectorul de retail creste cu 20%, in timp ce industria si constructiile inregistreaza o crestere foarte aproape de zero, este de parerere Dan Bucsa, lead economist in cadrul UniCredit Group Londra. Cele mai putin performante sectoare industriale sunt mineritul si ramurile conexe mineritului.
Cresterea rapida a salariului minim in Romania si leul puternic fac mai putin competitiva industria usoara din Romania, avertizeaza specialistii UniCredit.
Pentru prima oara Ungaria intra pe acest segment al industriei usoare si devine atractiva pentru producatorii de haine, un domeniu dominat pana acum de catre Romania.
Cea mai buna performanta dintre sectoarele industriale o inregistreaza industria auto, sectorul materialelor de constructii, industria tutunului, industria de echipamente electrice si electronice.
Romania, campioana absoluta la consum
In regiune, Romania este campioana absoluta la cresterea consumului, iar cel mai mare risc de investitii in 2016 este cel legat de absorbtia fondurilor europene, afirma Dan Bucsa.
Romania ar putea ramane din nou in urma regiunii la absorbtia fondurilor europene, iar pe un scenariu negativ in care Marea Britanie iese din Uniunea Europeana va fi cea mai afectata la acest capitol, al fondurilor europene, comparativ, spre exemplu, cu Polonia sau Ungaria.
De asemenea, Romania inregistreaza cea mai mare diferenta intre cresterea importurilor si cea a exporturilor, comparativ cu regiunea, cauzele fiind, in opinia specialistilor UniCredit, lipsa investitiilor mari si faptul ca leul este prea tare comparativ cu monedele din regiune.
Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, declara, joi, ca economia Romaniei va creste cu 4,2% in acest an si cu 4,5%, in medie, in 2017, 2018 si 2019.
"Romania are o crestere economica solida. Pentru acest an prognozam o crestere de 4,2%, iar pentru 2017, 2018 si 2019 estimam o imbunatatire a acestui indicator la 4,5%, in medie, anual", a spus ministrul.
FMI si CE revizuiesc in scadere prognozele
Intrebata de revizuirile in scadere ale estimarilor de crestere economica a Romaniei in anii urmatori realizate de institutiile financiare internationale, Anca Dragu a spus ca, de regula, prognozele institutiilor internationale sunt putin mai pesimiste, pentru un moment atat de indepartat".
"O prognoza acum pentru anul urmator are multe necunoscute. Prognozele noastre, ale CNP, beneficiaza de mai multe elemente. Noi avem aceasta institutie, CNP, care stie toate specificitatile economiei romanesti. Este normal sa fie un asemenea gap (diferenta -n.r.) dar cred ca pe parcursul acestui an se va micsora", a explicat Dragu.
Banca Mondiala a anuntat recent ca si-a redus semnificativ estimarile privind evolutia economiei romanesti in urmatorii doi ani, cand PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca cu 3,7% respectiv 3,4%, cu 0,4 puncte procentuale respectiv 0,6 puncte procentuale mai putin decat se estima in luna ianuarie.
Totodata, la inceputul lunii trecute, Comisia Europeana anunta ca ritmul de crestere al economiei romanesti va incetini in 2017 la 3,7%. Si FMI a avertizat ca varful de crestere economica inregistrat in acest an de Romania va fi urmat in 2017 de o incetinire pana la 3,6%.
Mai multe despre:
#crestere economica#UniCredit
Pe acelasi subiect: