Oficialii europeni au anunțat că au declanșat împotriva ţării noastre procedura de infringement, ceea ce poate însemna amenzi usturătoare, pe care le vom plăti din banii noştri, pentru nepăsarea de care au dat dovadă autorităţile de-a lungul anilor.

O nepăsare care ne-a lăsat fără păduri şi cu un aer din ce în ce mai greu de respirat.

Oficialii europeni au luat acestă decizie după ce au făcut propriile investigaţii. Au urmărit din satelit pădurile României şi le-au comparat inclusiv cu imaginile surprinse în 2007, în momentul aderării. Şi au fost şocaţi să constate că, doar în judeţul Maramureş, de exemplu, a dispărut o suprafaţă împădurită egală cu cea a Bruxelles-ului.

Ștefan Turcu, reprezentant Comisia Europeană: ″Au dispărut unele arii protejate, aproape peste noapte, prin urmare ne întrebăm ce s-a întâmplat. Apoi, Comisia a constatat că operatorii economici nu sunt verificaţi. Nu este foarte transparent şi public acest registru al pădurilor″⁣

Gabriel Păun, Agent Green:″Este cel mai mare infrigement pe păduri din istoria UE. Este un infrigement cu foc încrucișat, pe șecuri sistemice ale statului român″⁣

România are la dispoziţie o lună să ia măsuri urgente, altfel, riscă să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie şi să suporte amenzi de sute de mii de euro pe zi.

Oficialii români promit măsuri.

Costel Alexe, ministrul Mediului: ‘Monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase, prin intermediul GSP, cu o periodicitate de până la 5 minute. Accesul în timp real la evidența electronica a intrărilor-ieșirlor materialor lemnoase din depozite, cu confirmări de primire online’.

În 5 ani, conform Inventarului Forestier Naţional, ar fi fost tăiaţi ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn anual - dezastru demascat şi de Inspectorul Pro. Imaginaţi-vă o pădure întinsă pe toată suprafaţa judeţului Braşov, din care cineva ar râde jumătate. Conform agenţiilor de protecţie a mediului, asta însemna un prejudiciu de 4 miliarde de euro doar în cei 5 ani. Informaţiile despre jaful din păduri au fost multă vreme ascunse.

Ioan Deneș, fostul ministru al apelor şi pădurilor a fost audiat în calitate de martor de procurorii DIICOT în cazul muşamalizării informaţiilor despre tăierile reale din pădurile României. Dosar deschis în rem în care se vorbeşte despre abuz în serviciu şi comunicare de informaţii false care pun în pericol siguranţa naţională şi-n care au dat deja cu subsemnatul mai multe persoane.

Şi în cazul poluării, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement. Asta înseamnă că în termen de două luni ţara noastră trebuie să ia măsuri concrete la nivel naţional pentru a limita emisiile de poluanţi, altfel risca alte sancţiuni de sute de mii de euro pe zi.

Asta în contextul în care am tot primit avertizări de la Bruxelles privind praful din aer peste nivelul acceptat din oraşele mari, ca Bucureşti, Braşov şi Iaşi.