Amenzile pentru neregulile privind taierile de lemn au fost inasprite drastic anul trecut de guvernul Ciolos printr-o Ordonanta de Urgenta. Insa ele au fost reduse de parlamentari.

Ion Stelian, deputat USR: "Nu suntem de acord de asemenea cu o serie de amendamente care nu fac altceva decat sa eilimine unele contraventii, sa diminueze substantial unele sanctiuni."

Doina Pana, deputat PSD: "Contrar la ce spune antevorbitorul meu, ce facem noi astazi nu este sa reducem amenzi, ci sa dam firescul..."

Astfel, daca pana acum depasirea cantitatii de lemn aprobata pentru taiere chiar si cu 1 la suta era supusa amenzii, in forma votata de deputati se da doar avertisment pentru depasiri sub 3 la suta. Iar amenzile pentru cei care aproba exploatarea asa numitelor "produse accidentale", cum ar fi copacii dezradacinati de vant sau bolnavi, dar care de fapt perfect sanatosi, amenda minima a scazut de la 20 la 2 mii de lei.

Alesii au anulat si masura confiscarii mijlocului de tranport folosit la taierile ilegale. Cornel Olar, deputat PNL: "Confiscarea utilajului de transport dupa ce se luau anumite masuri ori de contraventie ori masuri penale. Nu se poate la o fapta sa luam trei masuri impotriva unui cetatean, chiar daca a incalcat-o el cu voie sau fara voie."

Totusi, pentru ca doar parlamentarii USR s-au opus, la vot s-a aprobat o limitare a confiscarii. Astfel, daca acum mijloacele folosite la transportul lemnului taiat ilegal se confisca, deputatii au decis ca acest lucru sa se intample doar daca lemnul depaseste 5 metri cubi, sau daca fapta se repeta in interval de 6 luni.

Legea va fi trimisa presedintelui Iohannis pentru promulgare.