COD ROSU de taieri ilegale de paduri, in 28 de judete. Harta zonelor de risc pentru defrisari fara autorizatie
Este Cod Rosu de taieri ilegale de paduri in 28 de judete ale Romaniei. Specialistii organizatiei ''World Wide Fund for Nature'' si Ministerul Mediului au facut harta zonelor de risc pentru defrisari fara autorizatie.
Si au descoperit ca nu exista judet in care padurile sa nu fi fost taiate ilegal. Iar de multe ori, hotii, care nu se mai tem de lege, sunt mana in mana cu padurarii platiti sa apere copacii.
Cel mai mare pericol este in Dambovita, Arges si Olt. Practic autoritatile sunt obligate de acum incolo sa mearga in controale, in special in aceste zone de risc, unde copacii dispar de la o zi la alta.
In plus, rapoartele de ancheta vor fi publicate obligatoriu pe site-ul Garzii FoRestiere, supranumita noul ANAF al padurilor.
Granita dintre judetele Prahova si Dambovita: o padure intreaga de stejar a fost furata de sub ochii autoritatilor. Hotii au ascuns pana si cioatele.
Pana in urma cu o luna, aici a stat un stejar de aproape 100 de ani, spun inspectorii silvici, care au constatat ca acesta a ajuns probabil lemne de foc. Hotii au luat tot ce a fost bun de valorificat din aceasta padure, au mai ramas doar vreascurile in urma lor.
Desi hotii ar fi fost filmati de politie si prinsi in flagrant la furat de lemne, inspectorii silvici spun ca dosarul a primit, inexplicabil, neinceperea urmaririi penale. Asa ca oamenii simt ca se lupta cu morile de vant.
In acest moment, in Romania, fiecare inspector silvic are de supravegheat o suprafata de numai putin de 16.000 de hectare de fiecare.
Pentru prima data, avem o harta a zonelor de risc pentru taieri ilegale, harta cu un cod rosu in 28 de judete. Cel mai mare pericol e in Dambovita, Arges, Olt, Mehedinti, Bacau si Maramures. Aici sunt cele mai multe paduri neadministrate sau slab supravegheate, din care se taie fara acte sau aprobari - exact ca-n codru. Autoritatile sunt obligate sa mearga in controale in primul rand in aceste zone rosii.
Radu Vlad, coordonator proiect WWF: "Este un sistem de prioritizare transparenta a controalelor pe care si-l propune autoritatea competenta pe principiul "trebuie actionat cu prioritate acolo unde sunt riscurile cele mai mari"".
Desi hartile sunt la inspectorii silvici de trei luni, pana acum controalele nu s-au intensificat in judetele marcate de cod rosu. Hotii, in schimb, isi vad de treaba.