Circa o treime din cele noua milioane de hectare de terenuri arabile este necultivata, cauza principala fiind proprietatile mici restituite dupa caderea comunismului, dar si metodele ineficiente de practicare a agriculturii.

Taxa anuala avuta in vedere, de circa 100 de euro pentru fiecare hectar necultivat, ar putea accelera procesul de consolidare si de majorare a productiei, intr-o perioada in care preturile mondiale ale materiilor prime sunt in crestere.

"Amploarea problemei este foarte greu de exagerat. Deseori blocheaza investitiile, iar achizitiile de terenuri sunt dificile", a declarat Stuart Meikle, analist independent in domeniul agriculturii.

Meikle crede ca daca terenurile agricole nu ar fi fost fragmentate si agricultura ar fi functionat normal, Romania nu ar fi fost in recesiune.

Economia Romaniei s-a contractat cu peste 7% in 2009 si cu 1,2% anul trecut.

Romania are resurse naturale sa hraneasca o populatie de cinci ori mai mare decat cei 22 de milioane de cetateni, dar in 2008 a importat alimente de 6,1 miliarde de dolari.

Preturile terenurilor sunt de circa 2.000 de euro pe hectar, respectiv 15%-20% din media din Marea Britanie si Germania, potrivit lui Richard Warburton, director general al fondului suedez de investitii Kinnevik Agri.

Nivelul scazut al preturilor reprezinta un stimulent pentru posibilii cumparatori, care ar trebui insa sa negocieze cu 100 de proprietari diferiti, care detin fiecare unul-doua hectate, pentru a cumpara terenuri suficiente pentru o ferma viabila.

"In sezonul care va urma adoptarii legii vom asista probabil la cresterea productiei", a declarat Paul Claxton, director general pentru operatiunile din Romania ale grupului agrochimic Syngenta.

Claxon estimeaza ca Romania are capacitatea sa produca de trei ori mai mult decat o face in prezent, dar cand va reusi acest lucru este o alta problema.

Romania a fost cunoscuta drept "granarul Europei" inainte de al doilea razboi mondial datorita solului fertil, in special in zona Dunarii.

In prezent, agricultura are o contributie de circa 7% la PIB, desi 30% din forta de munca este in acest sector, potrivit Bancii Mondiale.

Reuters da ca exemplu satul Aita Mare din Covasna, unde terenurile sunt impartite in mici parcele, mijlocul de deplasare preferat este caruta, iar unele loturi sunt necultivate.

Situatia poate fi intalnita la nivelul intregii tari, grupuri de oameni care insamanteaza sau recolteaza manual fiind un fapt obisnuit.

In Romania exista 200 de tractoare pentru 100 de kilometri patrati de teren arabil, comparativ cu peste 600 de in Franta si Germania, 800 in Spania si peste 2.000 in Italia.

Productia de cereale este de circa 3.250 de kilograme la hectar, mai mica decat in majoritatea statelor europene, inclusiv decat in Bulgaria si Serbia, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Romania este pe locul al doilea in Uniunea Europeana, dupa Franta, in privinta recoltei de porumb, dar este cel mai ineficient producator.

"Afacerile agricole din Romania au un potential urias. Posibilitatile sunt aceleasi cu cele din Statele Unite, in urma cu 100 de ani. Atunci, oamenii migrau spre vest, acum o iau spre est", a declarat Per Villumsen, seful companiei daneze FirstFarms, care detine peste 7.000 de hectare de terenuri in Romania.

Investitori din Orientul Mijlociu, respectiv din Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, si-au exprimat interesul pentru terenuri agricole in Romania, in vederea cresterii securitatii aprovizionarii cu alimente.

Limitele impuse achiziţionarii de terenuri de catre straini (trebuie sa infiinteze o companie locala pentru a putea cumpara) si proprietatile fragmentate au facut ca numai 5% din suprafetele arabile sa fie in proprietate straina.

Taxa propusa reprezinta un pas in directia buna, dar nu va stimula semnificativ eficienta daca nu va fi cuplata cu alte masuri, considera analistii.

Romania trebuie sa imbunatateasca folosirea fondurilor UE, in conditiile in care a absorbit numai 10% din banii alocati pana in 2013, in timp ce mecanizarea va reduce expunerea la conditiile meteorologice extreme.

"Statul roman ar trebui sa ia exemplul Noii Zeelande, o natiune moderna care este un producator important de alimente. Agricultura si alimentele ar trebui sa fie motorul economiei romanesti", a mai spus Meikle, adaugand ca cresterea preturilor acestora ar aduce tarii ani de prosperitate.