In podgoria Dealul Mare din Buzau a fost mare sarbatoare. Ca sa respecte traditia, primii ciorchini au fost  zdrobiti in picioare de fete, iar mustul a inceput imediat sa curga. Un viticultor cu experienta a si dat verdictul

"Foarte , foarte dulce. A fost seceta, dar au fost doua ploi care le-a dat ultimele acuma foarte bune si a prins apa si e foarte bun".

Specialistii de la Statiunea de Cercetare pentru Viticultura de la Pietroasele au si ei vesti bune. Cantitatea de struguri care va fi recoltata este dubla fata de cea de anul trecut. Iar calitatea vinului, superioara.

Elena Dumitru, cercetator Statiunea de Cercetare Pietroasele: "Estimam o productie buna, intre 7 si 8 tone la hectar, acumularile de zaharuri sunt bune, ne multumesc."

Nicolae Mocanu, viticultor: "Vinurile de anul acesta o sa fie foarte bune, nu e cantitativ, dar e calitativ. E un an mediu, nu e nici prea bogat, nici prea sarac."

Anul acesta, soiurile care au rezistat cel mai bine la seceta au fost Feteasca Regala, Cabernetul Sauvignon,  Grasa de Cotnari si Rieslingul Italian.

Horia Siboiu, somelier: "Vinul se distinge la inceput cu un parfum floral in care predomina crinii si un usor iz de pomelo."

Chiar daca vinurile care vor fi obtinute anul acesta vor fi de calitate, viticultorii spun ca 2015 nu este un an de referinta, asa cum a fost, spre exemplu, 2013. In ultimii sase ani, afacerile viticultorilor au fost puse la grea incercare, fie din cauza secetei, fie din cauza ploilor abundente.