Strugurii lor pe pamantul nostru. Povestea frantuzoaicei care face vinuri de lux pe malul Marii Negre VIDEO
Iata o reteta buna pentru tot mai multi straini, care cumpara hectare in Romania si investesc in viticultura. Unii dintre ei au venit din tari celebre pentru vinurile lor: Franta, Australia, Italia sau Germania. Insa la noi terenul este mult mai ieftin decat in marile podgorii europene, iar soiurile, la fel de bune. In plus, pe malul Marii Negre strugurii au conditii ideale pentru vinuri de inalta clasa.
La cativa pasi de mare, in comuna 23 August, un mic domeniu rupt parca dintr-o vedere despre Provence, ne indeamna sa-i trecem pragul. In cinci ani de munca, o frantuzoaica a transformat aici un fost CAP intr-un adevarat... chateau. Pamantul este foarte bun pentru viticulture, iar butucii de vie au fost adusi din Franta.
Nu trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai seam ca acesti struguri au un gust diferit fara de strugurii cu care noi ne-am obisnuit. Sunt mai mai buni, mai dulci si, cu siguranta, din ei se va face vin excelent.
Doamna a condus multi ani o crama din Atlanta, in Statele Unite, cu un sol asemanator celui din Dobrogea. Acum a aplicat in propria afacere tot ce a invatat acolo.
Dupa ce via a fost culeasa, strugurii sunt zdrobiti, iar mustul se scurge printr-un furtun intr-un vas de inox. In acest vas, mustul sta 12 ore, dupa care este mutat in butoaie din lemn de stejar, unde va ramane 2-3 ani. Butoaiele de stejar transfera vinului un gust catifelat cu aroma de vanilie si lemn ars. Acum crama produce vinuri pentru restaurantele de lux unde o sticla poate depasi 100 de lei.
Pe acelasi subiect: