"In comparatie cu anul trecut productia este mult mai buna, nu au fost geruri care sa afecteze, au fost precipitatii suficiente atat in toamna, cat si in primavara", sustin specialistii.

Specialistii de la Statiunea de cercetare a Universitati de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi, vin, asadar, cu vesti bune.

Proprietarul unei podgorii de cateva hectare din localitatea Bals abia asteapta cu nerabdare anul acesta recolta de struguri. Cu atat mai mult cu cat in 2012 nu a reusit sa stranga nimic, deoarece zona a afectata de seceta si apoi de grindina.

Un alt viticultor, din Maxut, judetul Iasi, se bucura deja de roade, dupa ce a cultivat un soi de vita de vie intr-un solar.

Primul rod al acestui butuc, crescut in mediu protejat fara ingrasaminte si pesticide. este de 20 de kilograme de struguri de masa. Dupa trei ani, cand va ajunge la maturitate, acelasi butuc va produce peste 200 de kg de struguri.

Constructia solarului si butasii de vie l-au costat pe barbat peste 10.000 de euro, investitie pe care - spera el - o va amortiza in cativa ani. In plus, are de gand sa se si extinda si sa acceseze fonduri europene.