Poarta prin care producatorii romani au reusit sa-si exporte marfa in Europa VIDEO
Cum pe roman nu-l incanta nimic mai tare ca mancarea de acasa, producatorii de mezeluri atat au asteptat. Fie ei mai mari sau mai mici, incearca pe cat posibil sa isi trimita marfa in tarile unde lucreaza ai nostri. In Spania si Italia, de exemplu, se vand excelent carnatii, branzeturile si salamurile ardelenesti, facute dupa retete traditionale. Gustul este romanesc, dar pretul occidental.
Desi lucreaza in Toledo romanul nostru nu e curios sa incerce paella, tortilla, gazpacho sau jamon. El vrea sa manance tot ca acasa, altfel nu se satura.
Mezeluri, branzeturi si chiar vinuri romanesti, toate sunt aduse de la mii de kilometri, cu tirurile. Comenzile au crescut, in ultima perioada, cu 10%.
Daca in tara o bucata de salam costa doi euro, in Spania se vinde cu patru euro. Asa ca multi producatori de mezeluri s-au profilat pe export.
''Trebuie sa ii urmezi pe oamenii care pleaca de acasa, trebuie sa ii urmezi unde se duc si credem ca este un debuseu excelent", spune Dan Sarmasan, administrator.
"Este o cerere foarte mare de produse romanesti, se vand toate, dar mezelurile se vand cel mai bine. Sunt oameni care nu au ajuns acasa de cativa ani si cand gasesc produse romanesti se bucura este gustul de acasa cum se spune", explica Florentin Mucionui, distribuitor in Spania.
La Sebesel, tot in Alba, o alta firma trimite lunar in Spania cateva tiruri cu afumaturi. Ideea le-a venit tocmai unor romani care muncesc acolo si duc dorul unor mezeluri cum numai acasa se fac.
"Au vazut ca este cerere de la comunitatea de romani de acolo si asa a inceput actrivitatea noastra. Tot ce este de acasa este mai bun", afirma Danut Pintilie, administrator de firma.
Cine nu are bacanie romaneasca in oras, poate sa isi comande pe internet bunatatile la care viseaza. Asa se face ca un caltabos facut in Romania ajunge oricand in Belgia, Portugalia, Franta sau Germania.