Din primavara, am putea cumpara produse romanesti din magazine, la jumatate de pret! VIDEO
Afectate de scaderea consumului, hipermarketurile au o noua strategie. Din martie vor sa aduca pe rafturi tot mai multe produse romanesti. Avantajul este ca la unele dintre ele pretul este de doua ori mai mic decat al alimentelor importate si bineinteles sunt mai naturale. Unele magazine au organizat deja intalniri producatorii din tara.
Este vorba in primul rand de fructele si legumele romanesti care in ultimii ani au cam disparut de pe rafturile marilor magazine, fiind inlocuite cu cele din import. Retailerii au decis sa ii caute pe producatori in loc sa astepte ca acestia sa vina cu marfa la ei.
Centre de preluare langa magazine
Retailerii au anuntat ca vor organiza centre de preluare a produselor chiar langa magazine. De asemenea vor organiza degustari in magazine cu produse romanesti,ii vor ajuta pe producatori sa obtina credite mai usor de la banci si ii vor instrui pe producatori cum sa respecte standardele cerute de piata.
In schimb, fermierii trebuie sa furnizeze la timp si la standarde produsele contractate pentru ca altfel toata promovarea magazinelor va insemna bani aruncati pe fereastra.
Pentru a fi mai vizibile produsele noastre vor fi semnalizate la raft cu steagul Romaniei.
Care este diferenta de pret dintre produsele romanesti si cele importate?
Chiar daca legumele si fructele romanesti din hipermarketuri si chiar din piete pot fi numarate pe degete. Chiar si asa, exista multe cazuri in care producatorii romani ajung sa-si vanda produsele cu un pret mai mic decat cele importate doar ca sa nu ramane cu ele.
Asa se face ca in magazine sau in piete gasim cartofi din Germani, Polonia sau din Franta la un pret cuprins intre 2,79 si 3,4 lei, in timp ce cartofii romanesti se vand cu 2 lei sau chiar 2,5 lei. In plus, doar in primele zece luni din 2010, am importat cartofi in valoare de 9 milioane de euro.
Si un kilogram de ceapa de la noi costa 3 lei, iar cea importata este, in unele cazuri, cu 20 sau 30 de bani mai scumpa.
Merele romanesti sunt ce e drept din ce in ce mai rare pe piata locala, iar iarna am ajuns sa cumparam mere fratuzesti sau chiar turcesti. Putinele mere din productia locala au ajuns la un pret 2,5 sau 3 lei de pe kilogram. In schimb, cele de import costa aproape dublu!
Astfel, in primele zece luni, am importat mere, pere si gutui in valoare de 14 milioane de euro.
Din ce tari provin alimentele?
O mare parte a cartofilor şi a merelor de la raft, dar si din piete vin din Polonia sau chiar din Turcia. Si pepenii de Dabuleni au fost inlocuiti de "fratii" lor din Egipt sau Grecia, potrivit datelor pe 2009 ale Ministerului Agriculturii.
In schimb, ardeii sau varza vin din Belgia si Olanda. O mare parte din graul importat vine din Ungaria.
Citeste mai departe: Rusinea unei tari cu potential agricol: Importam 50% din alimente! VIDEO