Intr-un comunicat de presa transmis vineri seara, reprezentantii Ministerului Economiei spun ca au ajuns la un consens cu liderii de sindicat din Valea Jiului, urmand ca deciziile luate in urma negocierilor sa fie facute publice luni, dupa ce acestea vor fi validate prin hotarari legale ale conducerii CNH si ale Sindicatului “Muntele”, informeaza Mediafax.

Conform sursei citate, astfel au fost create premisele pentru stingerea conflictului de munca si pentru reluarea activitatii incepand de vineri seara.

Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni, cateva mii de ortaci protestand in curtea Companiei Nationale a Huilei si marsaluind pe strazile din Petrosani.

Minerii au cerut majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, la 700 de lei, si cresterea pretului carbunelui livrat producatorilor de energie.

Ministerul Economiei a anuntat, joi, ca minerii care lucreaza la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan ale CNH ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de conditii grele dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, programata pentru luna mai.

Sindicatele minerilor sustin insa ca majorarea anuntata de institutie nu este realizabila, deoarece Complexul Energetic Hunedoara se va infiinta mai tarziu, abia in trimestrul al treilea al anului curent.

Conducerea CNH si o delegatie au minerilor au venit vineri la Bucuresti pentru a discuta problemele minerilor cu o comisie ministeriala.