Cel mai des, comerciantii mint in privinta fructelor. De pilda, in aceasta piata din Oradea, incearca sa ii convinga pe clienti ca merele de pe tarabe sunt romanesti, desi cele mai multe sunt de import.

"-Merele astea sunt romanesti ?
-Nu vorbesc...( vanzatoarea se ascunde dupa un client, refuza sa raspunda).
- Dar castanele, romanesti sunt?
- Nu stiu, asa zice doamna ..."

In ciuda controalelor, comerciantii fac ce stiu mai bine. Dupa plecarea inspectorilor pun la loc etichetele mincinoase cu "mere romanesti".

"Merele de import - Italia, Austria, Olanda. Sunt comercializate ca si mere de Romania.
Pentru ca la ora actuala pe piata se cer multe mere de Romania", spune Luminita Mantaluta, inspector Directia Agricola Bihor.

Anul acesta am avut o productie uriasa de mere: peste 400 de mii de tone. Dar multe merg la export, la preturi de nimic. De pilda, in judetul Bistrita, la Rusu Bargaului, locanicii isi astepta clientii din Ungaria. Au cules merele gustoase din livezi, le-au adunat in saci si le pun in TIR-urile venite din tara vecina.

In piata taranii n-au loc de intermediari iar in supermarketuri nu-si permit sa plateasca taxa de raft. Decat sa le vanda merele pe nimica toata, unii fac din ele tuica.

Reprezentantii Directiei Agricole spun ca, la ora actuala, numai 20% din merele de pe piata sunt romanesti, restul au gust...de import.

Citeste si:

Etichetele mincinoase. De ce "Natural" nu este natural, iar "Zero grasimi" e departe de adevar