Primavara rece va scumpi fructele si legumele VIDEO
Daca in mod normal luna mai ne aducea chiar soare de plaja, anul acesta "zilele lui Florar" ne chinuie cu temperaturi mici si pe alocuri cu zapada ca de Craciun.
In agricultura apar primele semne ale dezastrului: viile au inghetat, graul si orzul sunt in pericol de a ramane pitice, iar multi pomi fructiferi nu vor mai rodi.
Vorbim despre cea mai rece luna de mai din 2004 si pana acum. Meteorologii spun ca fenomene ca furtunile puternice si chiar ninsorile din sfarsitul de saptamana au mai fost la noi in tara in mai 1991 si 1995. Si temperaturile sunt neobisnuite pentru o luna de primavara: cu 6 grade mai mici decat cele normale. De pilda, astazi in Capitala s-au inregistrat 14 grade Celsius, tot atatea la Brasov, 13 au fost in Constanta si 11 la Calarasi.
Citeste si Minea: Preturile alimentelor vor mai creste, in medie, cu 10-12% in urmatoarele doua luni VIDEO
Incepand de maine apar si vesti mai bune: incepe sa se incalzeasca treptat in fiecare zi. Astfel ca, pana vineri, maximele vor ajunge din nou la 24.
Problema este ca vremea rea de pana acum a facut deja ravagii in multe dintre culturile agricole din tara. Iarna grea cu temperaturi de -20 de grade, dar si frigul nefiresc din acest inceput de mai, au distrus mare parte din pogdoriile din Vrancea.
In podgoria Odobesti, mai bine de jumatate dintre culturile de vita de vie sunt facute praf. Si in judetul Braila, supranumit candva granarul tarii, aproape 300.000 de hectare cu orz, grau si porumb au fost distruse. Orzul a suferit cel mai mult.
In Salaj, in ultimele zile, au fost si -3 grade, iar pierderile sunt de 70-80% la majoritatea pomilor fructiferi. In Timis, anul acesta nu se vor face deloc piersici ori caise, iar productia de prune si cirese va fi cu 30% mai mica.
Specialistii spun ca vom simti cu totii efectul acestor zile neobisnuit de friguroase, la vara, cand vom vedea preturile din piete.