Plante modificate genetic, autorizate de Comisia Europeana!
De marti, in Uniunea Europeana va putea fi cultivat cartoful modificat genetic Amflora. De asemenea, in Europa vor putea ajunge de acum legal si trei tipuri de porumb modificat genetic. Toate cele patru noi organisme contin gene rezistente la antibiotic, despre care reprezentantii UE spun ca nu reprezinta un pericol pentru sanatate, insa explicatia nu a putut opri valul de proteste din partea ecologistilor.
Comisia Europeana a aprobat marti, pentru prima data in ultimii 12 ani, cultivarea in Uniunea Europeana a cartofului modificat genetic Amflora, pentru uz industrial, de exemplu pentru producerea hartiei, dar si pentru a fi folosit in hrana pentru animale. Aceasta tehnologie ar ajuta la optimizarea procesului de productie si la economisirea materiei prime, cum ar fi energie, apa si chimicale pe baza de petrol.
Desi CE da asigurari si cauta modalitati pentru ca acest lucru sa nu se intample, este posibil ca Amflora, cartoful modificat genetic, sa ajunga si in consumul uman, daca semintele sale sunt raspandite accidental in mediu. Pentru a evita aceasta posibilitate vor exista conditii stricte, spun oficialii europeni. Daca ar ajunge in organismul uman, gena marker rezistenta la antibiotic ar dauna sanatatii.
De asemenea, au fost autorizate trei tipuri de porumb modificat genetic, care nu vor fi cultivate in Europa, ci importate si procesate pentru utilizare ca hrana atat pentru oameni, cat si pentru animale. Aceste varietati de porumb sunt: MON863xMON810, MON863xNK603 si MON863xMON810xNK603.
Autorizatiile sunt valabile 10 ani.
“Decizia de a autoriza cultivarea Amflora este sfarsitul unui proces care a inceput in Suedia in ianuarie 2003 si se bazeaza pe un volum considerabil de cercetari stiintifice”, se arata intr-un comunicat al CE.
"Inovarea responsabila va fi principiul meu de baza atunci cand se ma voi ocupa de tehnologii inovatoare. Dupa o examinare extinsa si aprofundata a celor 5 dosare aflate pe lista de asteptare, a devenit clar pentru mine ca nu au existat probleme stiintifice noi care merita o evaluare mai aprofundata. Toate problemele stiintifice, in special cele referitoare la siguranta, au fost abordate in totalitate. Orice intarziere ar fi fost pur si simplu nejustificata", a declarat Comisarul European pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului, John Dalli.
“Prin luarea acestor decizii, Comisia Europeana isi indeplineste rolul sau intr-un mod responsabil. Aceste decizii se bazeaza pe o serie de evaluari cu rezultate favorabile privind siguranta, evaluari efectuate ani de zile de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA). In paralel, am lansat astazi un proces de reflectie cu privire la modul de a combina un sistem european de autorizare cu libertatea statelor membre de a decide cu privire la cultivarea de OMG-uri", a adaugat Dalli.
Tarile membre UE sunt libere sa decida daca vor sau nu vor sa cultive plante modificate genetic pe teritoriul lor. Ecologistii din Parlamentul European au luat deja decizia ca pe un afront, in conditiile in care majoritatea europenilor nu sunt de acord cu organismele modificate genetic.
Italia este prima tara care si-a exprimat public nemultumirea. “Noi suntem impotriva deciziei luate la Bruxelles, de a autoriza cultivarea cartofului modificat genetic”, a declarat ministrul italian al agriculturii, Luca Zaia, intr-un comunicat.
In ceea ce priveste Romania, tara noastra detinea culturi de plante modificate genetic inca dinainte de a fi autorizata cultivarea si comercializarea de astfel de produse, in timp ce mai multe state din UE le-au interzis.
In 2007, la noi se cultivau 350 de hectare de organisme modificate genetic, in 2008 suprafata a crescut de 20 de ori, la 7.000 de hectare, iar in 2009 suprafata cultivata cu plante modificate genetic a scazut la 3.000 de hectare, conform datelor Ministerului Agriculturii.