APIA a anuntat luni ca este disponibila aplicatia IPA online, prin intermediul careia fermierii care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafaţă pot completa electronic cererea de plata.

Asadar, pe baza unui nume de utilizator ÅŸi a unei parole de acces furnizate de APIA, fermierul acceseaza IPA online si completeaza electronic declaratia de suprafata.

"Unul dintre avantajele utilizarii IPA online consta in faptul ca fermierul nu mai are nevoie de harti pe hartie. Mai mult, in urma digitizarii parcelei, sistemul masoara si afiseaza suprafata digitizata, iar pentru a verifica localizarea corecta a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de masurat", se arata intr-un comunicat al APIA.

Cu declaratia de suprafata, completata electronic si tipărita, fermierul se prezinta la centrele APIA pentru depunerea cererii de plata.

Alaturi de declaratia de suprafata, fermierul trebuie sa completeze un formular cu date de identificare a exploatatiei si o anexa in care bifeaza schemele sau masurile de sprijin solicitate.

Pentru fermierii care au depus cereri in anii precedenti, formularul de identificare este pretiparit, fiind actualizat doar daca au aparut modificari fata de datele anterioare.

Campania de depunere a cererii de plata pentru schemele si masurile de sprijin pe suprafata (SAPS) 2010 se deruleaza in perioada 1 martie - 17 mai 2010, insa declaratia de suprafata se poate completa deja electronic prin accesarea IPA online.