Capsunele pleaca de la producatori cu 4 lei. In piete ajung sa coste peste 10 lei
Romanii au prostul obicei sa isi fure singuri caciula. Drept dovada, s-au umplut pietele de capsune de-ale noastre, care au preturi de parca ar fi ajuns aici tocmai din Africa de Sud sau din Argentina. Nu dati vina pe producatori. Ei cer doar 4 lei pe kilogram, insa intermediarii ni le vand noua de trei ori mai scump.
Spre exemplu, Emanuel Palincas are 4 hectare de teren si a investit zeci de mii de euro ca sa culeaga acum capsune romanesti. Mici, dar extrem de aromate. I s-a dus vestea ca are marfa buna, asa ca vin la el cumparatori de la sute de kilometri Din pacate, toti sunt intermediari.
Preturile de producator sunt 3,5 - 4 lei, in functie de calitate. Pacat ca noi nu ne vom bucura niciodata de ele. De exemplu, un singur client din Harghita a luat zeci de ladite. La el acasa o sa dea capsunele cu pret mai mult decat dublu: 10 lei sau chiar 12 cele mai mari.
Furiosi ca ei muncesc de dimineata pana seara si altii castiga, sunt si cultivatori care isi vand singuri marfa la poarta. Marcus Marcian da kilogramul cu 6, 7 sau 8 lei, in functie de... cum arata clientul si de cat cumpara.
In zilele urmatoare, in pietele din Romania vor intra 20.000 de tone de capsune, numai din judetul Satu Mare. Daca nu apucam sa le gustam acum, mai avem o sansa in august, cand va da ultimul rod.