Romania si-ar putea dubla productia agricola si ar tripla exporturile daca ar ajunge la productivitatea medie agricola din Uniunea Europeana, avand posibilitatea de a asigura necesarul de consum pentru o populatie de patru ori mai mare decat in prezent, potrivit unui raport privind agricultura intocmit de Banca Comerciala Romana (BNR), potrivit Mediafax.

La productia de porumb, Romania s-a clasat in top 10 mondial anul trecut, cu toate ca productivitatea a fost la jumatate fata de media tarilor din UE. Tot mult sub media europeana a fost si productivitatea la cartofi, chiar daca Romania ocupa locul 3 ca suprafata cultivata din Europa la acest capitol.

Primul summit G20 dedicat agriculturii. Despre ce au discutat ministrii de resort si cum planuiesc sa stopeze cresterea preturilor la alimente

De asemenea, Romania ocupa primul loc in UE la suprafata cultivata cu floarea soarelui, dar este doar pe locul 5 ca volum al productiei.

Anul trecut, productia nationala de grau a fost de 5,7 milioane de tone, iar cea de porumb 9 milioane de tone.

"Potentialul este insa mare, Romania situandu-se pe locul al 5-lea in EU 27 din punct de vedere al suprafetei arabile; in anul 2010, Romania s-a clasat in top 10 producatori de porumb la nivel mondial, cu o productie de peste 9 milioane tone intr-un an cu conditii meteo favorabile", a spus el.

Jumatate din terenul arabil al tarii, segmentat in suprafete mici

Studiul BCR arata ca in Romania 53% din terenul arabil este impartit in suprafete de sub 10 hectare, in timp ce in Franta, de exemplu, majoritatea parcelelor depasesc 10 hectare.

Totodata, in Romania 45% din firmele cu profil agricol sunt in proprietatea unor persoane de peste 65 de ani, categorie de varsta care detine in Franta sub 15% din piata de profil.

In plus, doar 1% din fermieri primesc instruire, pe cand in Franta participa la diverse training-uri mai mult de jumatate dintre agricultori.

Agricultura sustine in mica masura cresterea economica

Agricultura a sustinut intr-o masura redusa cresterea economica a Romaniei in ultimii 10 ani, comparativ cu ponderea acestui domeniu in PIB, si ar putea contribui cu 0,3% la avansul PIB din acest an, estimat la 2%, nefiind exclusa insa o surpriza, respectiv un aport mult mai important, estimeaza BCR. "Este posibil sa avem o surpriza si contributia agriculturii sa fie mult mai mare de 0,3%", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), la prezentarea

Anghel a afirmat ca desi s-a aflat pe un trend descendent in ultimii 20 ani agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est sau din zona euro, respectiv de circa 7%, comparativ cu 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta.

Cine a temperat inflatia

"Mentinerea pretului la paine a ajutat la temperarea inflatiei. La acest lucru au contribuit in ultima perioada si cartoful si legumele", a mai spus Anghel.

Romania are in continuare cele mai mari preturi din Europa. Rata inflatiei, de trei ori peste media UE

Banca Mondiala vrea sa stabilizeze preturile alimentelor. Ofera fermierilor un ajutor de 4 mld. $

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat vineri ca nu exclude ca scaderea preturilor de consum din iunie sa continue si in urmatoarele luni, in ipoteza unui an agricol bun, astfel incat rata anuala a inflatiei sa ajunga la sub 4% in septembrie.

Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.