Muraturi “made in Romania”. Productia buna de legume aduce din nou in galantare conservele romanesti VIDEO
Recolta masiva de legume si fructe s-a mutat de cateva saptamani in fabricile de conserve. Pretul mic de achizitie al materiei prime, dar si calitatea optima, fac din 2011 cel mai prosper an din ultimii 10. Cu putin noroc, peste cateva luni vom gasi in magazine castraveti murati, gogosari, bulion si zarzavat, fabricate in Romania. Acum, 60% din piata inseamna importuri din Italia, Franta, Ungaria si Spania.
In anii trecuti, productia interna de conserve gravita in jurul valorii de 250 de milioane de euro. In 2011, pana la 1 octombrie, deja au fost pusi la borcan 300 de milioane de euro.
Iar campania continua in forta, asa ca pana la finele anului vor fi pasteurizate si trimise la pastrare marfa in valoare de inca 25 de milioane de euro.
Asta inseamna ca la finele anului vom avea un plus de 30%.
Ce o sa facem cu un munte de cutii si borcane? Il vom da, spun fabricantii, la preturi mai scazute pe piata. Oricum gospodinele noastre adora sa gateasca patriotic.
Si chiar se estimeaza ca ponderea importurilor de conserve in piata va scadea dupa recolta de anul asta de la 60 la 35%.
In timp ce incearca sa-si faca loc pe rafturi in tara lor, fabricantii romani au inceput sa deruleze contracte profitabile si in strainatate.
Exportam in Norvegia mazare fina, in Rusia rosii decojite, iar ucrainienii au devenit fani ai compotului nostru de visine.
Miscarea abila a procesatorilor va aduce si un plus de 60% pentru exporturi.
Acestia au insa un mare regret. Partenerii externi nu accepta inca marci romanesti si pun pe dulceata, bulion si suc etichetele proprii.
Mai multe despre:
#agricultura#legume si fructe romanesti
Pe acelasi subiect: