Mancatul de seminte redevine sport national!
Daca inainte de '89 le luam la cornet in fata cinematografelor si a stadioanelor, astazi afacerea este ambalata si profitabila pentru cei care au investit in utilaje pentru sortat si prajit. Cei care au preluat stafeta spun ca acest business n-o sa moara niciodata in Balcani, cata vreme vor exista meciuri de fotbal si taclale. Productia de seminte de floarea soarelui sare de 1 milion de tone anul acesta.
Asemenea lui Margelatu', in momentele tensionate ori in pauzele dintre doua gleturi, Michi arunca in gura o samanta de floarea soarelui.
Nu te poti opri. La fel ca tutunul, samanta creeaza dependenta, spune el. Pofta vine pe sosea, la piata, pe stadion, dar mai ales in pauza de pranz de pe santier.
Performanta lui Michi: 19 seminte pe minut. Intelegem acum de ce cornetul de seminte s-a transformat peste ani in punga de seminte. Se manevreaza mai usor, iar viteza de consum creste direct proportional cu numarul de meciuri si noutatile din lumea fotbalului.
Cot la cot cu Becali si Borcea, adulti si copii deopotriva gusta aroma de floarea soarelui.
"Asa cum fotbalistul nu se simte bine daca nu scuipa... face parte din joc, la fel si spectatorii. Scuipatul semintelor se face in grup, la stat la taclale. Este un obicei balcanic", explica sociologul Alfred Bulai.
Imaginati-va cati bani aduna firmele care sorteaza, prajesc si ambaleaza seminte, daca la un meci mic, cu 10.000 de spectatori, se strang cam 10 saci de coji.
La un singur meci, 30.000 de romani sunt in stare sa lase in urma lor 30 de saci de coji de seminte. La o asemenea "recolta", nutritionistii au un singur sfat: excesul de sare, zahar si grasimi, inclusiv seminte, poate dauna grav sanatatii.
400 de grame de seminte... egal cu aproape 400 de mililitri de ulei de floarea soarelui, spun specialistii.