Fermierii autohtoni vor primi dovezi speciale care ii diferentiaza de cei care aduc rosiile sau castravetii din Turcia ori Spania. In practica, agricultorii se plang ca vor avea si mai multa bataie de cap. Iar certificatele nu sunt gata.

Se apropie sezonul fructelor si legumelor romanesti. Si ca sa facem o deosebire clara intre produsele noastre si cele din alte tari, Ministerul Agriculturii le impune tuturor producatorilor sa obtina acte noi care sa ofere garantii cumparatorilor ca marfa este de aici.

''Se face diferenta intre negustori si producatori, sa aiba intaietate, in piata sa fie producatorul", spune Iulian Paun.

Acesta va avea nevoie acum atat de un atestat de producator, cat si de un carnet de comercializare, care sa contina informatii clare despre identitatea sa, suprafata cultivata si tipul de produse pe care le vinde.

Noua lege obliga pietele sa rezerve cel putin 40 la suta din spatiul de vanzare producatorilor romani. Adica celor care detin atestat si carnet de comercializare si care vand produsele din propria gospodarie sau ferma.

Nu toti agricultorii si fermierii isi vor permite sa-si vanda marfa in piata. Unii vor prefera, la fel ca pana acum, sa o dea tot intermediarilor. Vor fi obligati sa le inmaneze acestora si acte care sa dovedeasca provenienta. Si astfel vor ramane in piete doar intermediarii corecti. Cine va vinde, de pilda, branza din marginimea Sibiului, va trebui sa dovedeasca de la cine a cumparat-o.

"Piata a facut-o 8 milioane pe luna, nu-mi permit. Ma duc la engros. Nu ma pot descurca cu atata marfa", spune un producator.

Daca in teorie legea suna bine, in realitate noile certificate nu sunt gata, asa ca producatorii se tem ca de luni nu vor mai fi lasati sa vanda in piete. In Vidra, de exemplu, primaria nu a reusit sa elibereze actele pentru toti fermierii.

''Toata lumea cere atestate, stam cu ele in gradina, ni se strica, am investit si stam cu ele in gradina ca nu ne lasa sa mai vindem'', spun producatorii.

Si in piete, aceeasi temere. ''Ne ducem la primarie si cerem atestate si ei zic ca nu stiu ce sa ne dea..si noi ce sa facem?'', spune vanzatorii.

Crescatorii de animale au alta frica. Se gandesc ca vor plati doua impozite, unul pentru lapte si altul pentru branza.

''Nu vorbim de dubla impozitare pentru micul producator", a spus Daniel Constantin. Reprezentantii ministerului sustin ca nu vor da sanctiuni pana cand nu vor fi eliberate noile documente.