Industria laptelui, puternic afectata de scandalul alimentar. Ministerul Agriculturii propune infiintarea unui fond de criza
Industria laptelui are pierderi de aproape 20 milioane de euro, dupa scandalul aflatoxinei. Desi in ultimele zile consumatorii au dat semne ca si-au recapatat increderea in produsele romanesti, mai este mult pana cand vanzarile vor reveni la cifrele obisnuite. Pentru a evita aceasta situatie, pe viitor, Ministerul Agriculturii propune infiintarea unui fond mutual. Acesta va functiona ca un sistem de asigurare, in caz de scandaluri alimentare, seceta sau calamitati.
Cotizatiile pentru fondul mutual ar urma sa vina o treime de le fermieri si restul de la bugetul statului roman si Uniunea Europeana. Fondul ar putea fi folosit in cazul unor crize alimentare, ca aceasta a laptelui contaminat cu aflatoxina, dar si in cazul calamitatilor naturale, cum a fost seceta de anul trecut.
"In momentul in care sunt pierderi sau avem fenomene de seceta, care nu sunt acoperite de societatile de asigurari, intervin fondurile mutuale si despagubesc toti acei agenti economici, fermieri, procesatori", explica Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Aceste planuri vin intr-un moment in care producatorii din industria laptelui rasufla usurati. Dupa ce saptamana trecuta vanzarile erau la aproape la jumatate, in ultimele doua zile piata s-a dezghetat. Asta nu inseamna, insa, ca piata romaneasca a scapat de amenintarile venite de afara, de la cei care vor sa vanda lapte in Romania. De altfel, pericolul cel mare ne paste in 2015, cand Uniunea Europeana va elimina cotele de lapte. Atunci oricine va putea vinde oricat.
Fermierii sa se asocieze in cooperative, in asociatii, aceasta este singura solutie. Numai impreuna vom putea sa ne batem cu fermierii din Europa, cu procesatorii. Pana sa dam lupta cu cei de afara, ne mai razboim putin in interior. Procesatorii vor sa cumpere laptele cu 20% mai ieftin de la fermieri.
"Prin prisma isteriei legate de aflatoxina se vor incerca presiuni ca pretul sa scada mai mult, motivand ca de fapt au scazut vanzarile. Intotdeauna, cand au fost scaderi de pret la pretul de baza, lapte, materie prima de la producator, aceasta scadere nu s-a regasit si la retailer", sustine Calin Fargaciu, fermier.
Cifra de afaceri anuala din industria laptelui este de 880 milioane de euro, dar in luna martie scandalul aflatoxinei a adus un gol de 20 milioane de euro.