Fermierii romani cer cu disperare ajutorul guvernului. Vanzarile au scazut dramatic din cauza isteriei provocate in jurul laptelui cu aflatoxina
Impovarati de pretul tot mai mare al furajelor si de isteria provocata in jurul laptelui cu aflatoxina, fermierii romani cer cu disperare ajutorul guvernului. Vanzarile au scazut dramatic in ultimele zile. Pe de o parte din cauza ingrijorarii populatiei, pe de alta pentru ca suntem in Postul Pastelui. Ministrul agriculturii sustine insa ca laptele din Romania este cat se poate de sigur si in plus promite ca ii va ajuta pe gospodari cu o subventie mai mare fata de cea de anul trecut.
Mihai Padurean are o ferma cu 150 de capete in localitatea Odoreu din judetul Satu Mare. El sustine ca inca de mic copil, cand isi ajuta parintii si bunicii sa ingrijeasca vacile, furajele erau cam aceleasi.
Mihai Padurean, fermier: "Aflatoxina, dupa parerea mea, nu-i de azi, nu-i de ieri si acum brusc si dintr-o data ceva nu e bine, in centrele astea de colectare si la procesare, dupa cum am auzit au scazut vanzarile cu 40-50%".
Si procesatorii sunt ingrijorati din cauza vanzarilor care au scazut cu peste 40 de procente.
Ioan Andrisca, procesator: "Industria si activitatea din domeniul prelucrarii laptelui va fi afectata. Acest fenomen, la nivel national, poate influenta pe termen lung si mediu vanzarile. Aflatoxina nu este un pericol pentru consumator. Daca exista in cantitati mici, in marea masa care se proceseaza nu poate avea efect negativ asupra consumatorului",
Claudiu Franc, presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine: "Toata aceasta isterie este artificial creata de catre niste multinationale care functioneaza in aceasta tara prin incalcarea teritoriilor lor de interese economice."
Daniel Constantin, ministrul agriculturii: "Putem spune ca practic s-au inchis toate alertele in Romania, laptele este mai sigur ca niciodata in acest moment, niciodata nu s-a desfasurat o actiune atat de mare de control atat de ampla".
Daca in 2012 statul dadea 510 lei pe cap de bovina, acum fermierii vor primi cate 600 de lei. Masura ii priveste si pe crescatorii de oi, deoarece pretul furajelor a crescut la nivel european.