Comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, le-a propus ministrilor reuniti la Luxembourg 150 de milioane de euro, despagubiri pentru cultivatorii de castraveti, rosii si salata. Suma n-o sa fie impartita frateste, ci in functie de pierderile fiecaruia. Compensatiile se vor incadra intre 41 si 67% din valoarea productiei.
Afacerile agricultorilor romani au fost puse pe butuci: 9 milioane de euro, doar din productia de castraveti.
Intre timp, oficialii germani au retras si ipoteza de ieri: semintele germinate nu sunt sursa contaminarii cu E.coli. Teste facute in Romania au iesit si ele negative.
In toata nebunia, europarlamentarii germani isi recunosc incompetenta.
In timp ce medicii germani cauta bacteria E.coli in carul cu fan, numarul mortilor a ajuns la 26.
"In Ontario exista un caz suspect de E.coli, legat de epidemia din Europa. Este vorba despre primul caz din Canada", a declarat Arlene King, coordonatorul pentru serviciilor sanitare locale, citat de AP.
Barbatul suspectat de infectare cu E.coli a calatorit recent in Germania, unde a mancat produse alimentare locale, a spus King, fara a preciza despre ce alimente este vorba.
"Testele preliminare au confirmat prezenta unei toxine compatibile cu actuala epidemie de E.coli din Europa, insa rezultatele complete vor fi disponibile peste cateva zile", a adaugat ea, apreciind ca riscul sanitar la nivel local ramane foarte scazut.
Suspiciunea de imbolnavire cu E.coli nu este prima din America de Nord. Centrul american pentru controlul si prevenirea bolilor a anuntat ca a inregistrat sase cazuri suspecte, patru dintre bolnavi calatorind recent in nordul Germaniei, iar ceilalti doi fiind militari americani stationati in Germania.
Ce spune exact comisarul european pentru Agricultura?
Compensatiile pentru producatorii romani de legume afectati de criza generata de epidemia E.coli vor varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, pentru producatorii organizati, a declarat, pentru Mediafax, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.
In cazul producatorilor neroganizati, compensatia va fi “ceva mai mica”."In functie de tipul retragerii si de produs, compensatia va varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, inregistrat in luna iunie, intre 2007 si 2010, aceasta fiind perioada de referinta utilizata de Comisie in cazul de fata, pentru producatorii organizati", a precizat comisarul european al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, adaugand ca, pentru producatorii neorganizati compensatia va fi "ceva mai mica" si se va asigura din fondul european de urgenta.
"Compensatia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai - 30 iunie, cand estimam ca aceasta criza de incredere fitosanitara se va fi terminat, in zilele acestea izolandu-se cauzele ei ultime si mecanismele de propagare. Bugetul total depinde de cererile efective de compensatie, poate fi in jurul a 180 de milioane de euro", a mai spus comisarul european.
Comisarul Ciolos crede ca aceasta criza ii ofera si oportunitatea de a "sugera, inca o data, cu tarie" fermierilor romani sa aiba "mai multa incredere" in formele asociative, care au, de fapt, legatura cu "necunoscutele capitalismului".
Comisarul european al Agriculturii a mai spus ca producatorii organizati, cei independenti, cat si Ministerul Agriculturii din Romania trebuie sa ia cateva "masuri de urgenta" pentru a beneficia de compensatii pentru recoltele pierdute.
"Organizatia de producatori existenta trebuie sa introduca si ministerul sa notifice la Comisia Europeana imediat mecanismul numit al «retragerii de pe piata», baza legala a despagubirilor. Producatorii neorganizati trebuie sa semneze contracte de retragere de pe piata cu organizatia de producatori existenta, una singura in Romania, cea din zona Bucuresti-Ilfov . Ministerul Agriculturii lucreaza deja pentru a-i sprijini, respectiv pentru a elabora eventualele norme metodologice care sa incadreze retragerea de pe piata. Producatorii trebuie sa stie ca retragerea de pe piata presupune o compensatie la kilogram, deci trebuie sa existe o evidenta a ceea ce se retrage si cum se retrage", a mai spus Ciolos.
Producatorii de castraveti din Romania vor fi despagubiti cu pana la 247.200 euro, la pierderi estimate la noua milioane de euro pana la 1 august, a anuntat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.