Stop export. Cehii si nemtii nu mai vor castraveti din tarile UE, inclusiv Romania VIDEO
Romania este prinsa fara vina in isteria castravetilor cu E.coli, care au omorat pana acum 18 oameni si au infectat peste 2.000. Desi testele amanuntite facute in laboratoare au demonstrat ca legumele noastre sunt sigure, doua tari au anuntat oficial ca nu mai vor castraveti de aici.
Aceasta tulpina de E.coli, nemaintalnita pina acum, pare sa fi fost modificata genetic. Potrivit microbiologilor, asta inseamna ca avem de-a face cu un agent agresiv, iar expertii inclusiv cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt depasiti de situatie.
Germania si Cehia au decis sa blocheze toate contractele si sa nu mai cumpere deloc castraveti de la producatorii romani, dar si de la cei din Uniunea Europeana, pana cand nu se va hotari care este sursa contaminarii.
"Cehia si Germania nu mai pot vinde castraveti. Consumatorii din aceste tari sunt speriati de alarma falsa si nu cumpara. Romania exporta 160 de tone de castraveti din sere pe zi", spune Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Chiar daca noi nu avem nicio vina in Occident panica se extinde ca o plaga. Asa ca 20 dintre bolnavii internati in spitalele din Hamburg sunt tot mai rau. Pacientii prezinta probleme ale sistemului nervos. Vorbesc neclar, au convulsii si crize de epilepsie. Intre timp, specialistii unei clinici din Munster au creat un test special pentru depistarea bacteriei in alimente, care ofera un rezultat dupa cateva ore.
Cert este ca periculoasa bacterie le-a taiat multora apetitul pentru cruditati. Efectele economice sunt dezastruoase. Pe langa spanioli, fermierii germani pierd cam 4 milioane de euro pe zi, iar cifra de vanzari pentru castraveti a scazut cu aproape 90%. Si un sindicat agricol italian are pierderi de 3 milioane de euro zilnic, in timp ce francezii au raportat o scadere a vanzarilor si cu 80%.
"Suspiciunea initiala a autoritatilor germane, potrivit careia castravetii spanioli ar fi sursa contaminarii, nu a fost confirmata de testele efectuate pana acum", spune John Dalli, comisarul European pentru Sanatate.
"Nu am emis acest avertisment prea devreme. Acesti castraveti trebuiau retrasi de pe piata. Daca eu as fi ministrul Agriculturii de la Madrid, as investiga situatia. Cum a ajuns aceasta bacterie pe castravetii spanioli?", spune Cornelia Pruefer-Storcks, ministrul Sanatatii al landului Hamburg.
Iar replica Madridului a fost prompta. "Ii cerem Germaniei sa-si asume responsabilitatea pentru daunele nedrepte aduse produsului nostru. Vrem ca agricultorii spanioli sa primeasca compensatii", spune Rosa Aguilar, ministrul spaniol al Agriculturii.
De partea sa, Comisia Europeana mentine starea de alerta in toata Uniunea. Rusii, in schimb, n-au ratat ocazia sa interzica importurile de legume din toate tarile europene, pe motiv ca ale lor ar fi mult mai sanatoase.