Cu toate acestea, multi agricultori nu reusesc sa se bucure de acest an bogat. Pentru ca preturile sunt mici, nu pot vinde imediat recolta si se trezesc ca nu au spatii sa o depoziteze. In plus, pretul la grau este atat de mic, incat, chiar daca ar vinde tot, nu si-ar acoperi cheltuielile de productie

Un fermier din Timis lucreaza de 15 ani in agricultura, a accesat si fonduri europene si a investit in 2.400 de hectare. Desi are mai multe depozite in judet, iar recolta este una peste asteptari, cand trage linie si aduna, tot iese in pierdere. Nu poate scoate decat 2.500 de lei pe hectar, desi a investit in fiecare peste 3.000.

Omul se gandeste sa inlocuiasca, anul viitor, culturile de grau cu cele de orzoaica, pentru ca a probat anul asta pe o mica suprafata, si a vandut totul cu succes fabricilor de bere.

Ce se va intampla insa daca toti agricultorii vor face acest lucru? Se va ajunge rapid la supraproductie, iar preturile vor scadea din nou.

In plus, agricultorii sunt inca reticenti si la ideea de asociere. Fara silozuri, vand acum graul la preturi de nimic si sunt in pericol de faliment.

In sudul tarii, pretul graului a scazut la jumatate in numai doua luni. Iar firmele de morarit si panificatie refuza sa plateasca mai mult de 60 de bani pe kilogram.