De ce avem preturi mari la alimente, iar agricultura noastra este la pamant? Comparatie Romania-Germania VIDEO
Ce au in comun taranul roman si cel german? Piata libera a Europei - pe care concureaza. Si atat! In rest, diferentele sunt izbitoare. Romanul e singur, nestiutor, ineficient, pe cand neamtul - unit, calculat si cu businessul in sange. Eficienta lui se vede si in nivelul de trai, si in pretul mancarii. Mai mult incurcati decat ajutat de autoritati, romanii harnici se zbat sa produca si sa sara prapastia ce-i desparte de agricultorii din vest.
Supermarket Germania: lapte gras si "bio" cu 99 de centi! Laptele conventional e 67 de centi. In supermarketul romanesc nu gasesti lapte gras sub 4 lei. Daca mai raportam si la nivelul salariilor din cele 2 tari, concluzionam ca noi platim dublu pentru lapte. Cum asa?
Primul motiv: noi avem producatori foarte mici, foarte multi si necooperativizati. Produc putin si ineficient si nu stiu sa vanda. In al doilea rand, nemtii au taxele ceva mai mici decat romanii. In alt treilea rand, neamtul ia subventii mai mari decat romanul si credite mai ieftine, fiindca a avut norocul sa se nasca intr-o economie capitalista cu traditie si solvalbila.
Mai adaugam ca Germania subventioneaza si motorina pentru tractoare si intelegem de ce acolo mancarea e mai ieftina. Si mai e ceva: pe nemti intrarea in UE nu i-a prins la sapa de lemn. Aveau ferme bogate, plus simtul intreprinzator, si au stiut sa profite de avantajele UE.
Romanul incearca si el sa sara prapastia care-l desparte de agricultura moderna si comertul civilizat, dar cu fonduri UE cu tot, ii e foarte greu.
Cum am devenit o tara importatoare de lapte, in timp ce taranul roman e nevoit sa-si taie vitele, vedeti duminica, la "Romania, te Iubesc!"
Pe acelasi subiect: