Cum il impulsioneaza CE pe tanarul fermier sa renunte la visul corporatist. Oficialii europeni promit subventii cu 25% mai mari VIDEO
Tanar, muncitor, cu varsta pana in 40 de ani. Acesta este portretul fermierului care va lucra pamantul agricol al Europei dupa 2014. Si ca sa il convinga sa renunte la visul de a se muta la oras, CE ii promite o plata directa la hectar cu 25% mai ridicata, in primii cinci ani dupa infiintarea unei ferme la tara.
"Am introdus prin noua schema de subventionare directa a agricultorilor si o sustinere specifica prin plati directe complementare pentru tinerii agricultori care preiau sau isi creeaza o ferma, in primii cinci ani dupa instalare. Dincolo de prima de instalare care se da prin programul de dezvoltare in momentul de fata si care va fi mentinuta (...) , propunem ca dupa 2014 sa existe si o plata directa la hectar cu 25% mai ridicata pentru tinerii fermieri in primii cinci ani dupa instalare", a spus Ciolos.
El a explicat ca propunerea a plecat de la ideea ca in primii cinci ani de la instalare, presiunea este cea mai mare asupra unui tanar agricultor, "pentru ca trebuie sa investeasca mult ca sa fie performant, si de multe ori are probleme cu creditarea la banca, cu garantiile".
Masura este cu atat mai importanta cu cat doua treimi dintre fermieri au o varsta de peste 55 de ani.
Aceasta suma va fi acordata pe langa prima de instalare. Prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, tinerii fermieri primesc din fonduri europene sume intre 10.000 si 25.000 de euro pentru finantare.Cu bani poti sa iti faci o ferma de crestere a pasarilor sau una pomicola, dar poti sa te apuci de apicultura.
Banii se primesc in doua transe: 60% la momentul aprobarii cereii de finantare si 40% la finalizarea actiunilor din planul de afaceri
Doar in acest an au fost depuse 4.083 de proiecte, in valoare de 83,6 de milioane de euro, aproape dublu cat pentru intregul an 2010. Au fost semnate contracte de finantare cu 2.565 de tineri fermieri, iar 105 proiecte au deja finalizate. In ceea ce priveste bugetul alocat masurii, sunt disponibile 10 milioane de euro, cate 50 de milioane pentru masura din primavara si alti 50 pentru cea din 1-30 noiembrie.
In plus, trebuie sa provii dintr-o familie de agricultori si in anul dinaintea depunerii proiectului de finantare sa fi lucrat cel putin 50% din timpul tau intr-o ferma (dar nu neaparat in cea a familiei).
Plafonul de finantare ar urma sa fie majorat de la 25.000 de euro, cat este in prezent, la 40.000 de euro
sursa foto: chairsundertrees.com
Citeste si