Parlamentul European contribuie pentru prima oara, in urma adoptarii Tratatului de la Lisabona, ca si co-legislator la reforma PAC. Forma finala a noii politici agricole va fi decisa de Parlamentul European, ministrii pentru agricultura din UE si Comisia Europeana, in trei runde de negocieri ce vor incepe in martie – aprilie, precizeaza un comunicat al PE.

Astfel, potrivit mandatului de negociere aprobat de PE, diferentele intre nivelele de finantare UE pentru fermieri intre statele membre trebuie reduse ceva mai repede decat a prevazut Comisia Europeana. Fermierii din niciun stat membru nu trebuie sa primeasca mai putin de 65% din media europeana.

De asemenea, Parlamentul European a votat si in favoarea publicarii numelor beneficiarilor finantarilor UE pentru agricultura si a introdus o lista de proprietari de teren care trebuie exclusi automat de la finantarea UE daca nu demonstreaza ca activitatile agricole sunt o parte insemnata din venitul lor (de exemplu: aeroporturi, cluburi sportive). Statele membre pot extinde aceasta lista.

PE a sustinut propunerea Comisiei Europene ca fermierii tineri sa primeasca un spor de 25% pentru un maximum de 100 ha, iar statele membre pot folosi mai multi bani sa sprijine fermele mici.

Parlamentul a sustinut insa planurile Comisiei de a limita platile directe pentru o ferma la 300.000 euro si sa reduca substantial platile celor care primesc mai mult de 150.000 euro. Aceasta prevedere nu se va aplica cooperativelor care redistribuie plati membrilor lor.

Pentru a-i ajuta pe fermieri sa faca fata volatilitatii pietei si sa isi intareasca pozitia de negociere a preturilor, organizatiile lor trebuie sa aiba la dispozitie noi instrumente si sa poata negocia contracte, au precizat deputatii. Aceste reguli "nu trebuie sa le transforme in carteluri, ci in organizatii mai puternice ale producatorilor, care sa le permita fermierilor sa depaseasca dependenta economica si sa le garanteze un standard decent de viata", a spus raportorul pentru Regulamentul privind organizatiile pe piata comuna, francezul Michel Dantin (PPE), potrivit comunicatului mentionat.

"Aceasta decizie reprezinta vocea cetatenilor europeni cu privire la modul in care ar trebui sa arate viitoarea politica agricola comuna a UE. Trebuie sa ne asiguram ca pastram si promovam economia rurala si ca protectia mediului si concurenta sunt compatibile. Aceasta este cea mai buna modalitate pentru cheltuirea banilor publici pentru a oferi bunuri publice tuturor", a declarat si Luis Manuel Capoulas Santos (S&D, PT), raportor pentru directiva privind platile directe si regulamentul privind dezvoltarea rurala.

Europeputatii sunt de acord si ca 30% din bugetele nationale pentru platile directe trebuie sa depinda de respectarea unor masuri ecologice obligatorii, dar subliniaza faptul ca aceste masuri trebuie sa fie mai flexibile si graduale. Cele trei masuri cheie - diversificarea culturilor, intretinerea permanenta a pasunilor si crearea unor "zone ecologice" - vor fi pastrate, dar cu anumite exceptii, de exemplu pentru a reflecta dimensiunea fermei.

De asemenea, pentru a fi siguri ca expirarea cotelor de lapte nu va duce la o criza serioasa in domeniu, eurodeputatii au propus un ajutor pe o perioada de cel putin trei luni pentru producatorii de lapte care isi reduc voluntar productia cu cel putin 5%. Amendamentele care cereau prelungirea cotelor de lapte, ce vor expira in 2015, au fost respinse de plen.

Pe de alta parte, Parlamentul European a respins planurile de a permite cotelor de zahar sa expire in 2015, pentru a permite producatorilor de sfecla sa se pregateasca pentru liberalizarea sectorului in 2020. Drepturile de plantare a vitei de vie trebuie, de asemenea, prelungite pana in 2030, cel putin.

Eurodeputatii au subliniat si nevoia de a reduce birocratia si de a asigura proportionalitatea penalizarilor pentru incalcarea regulilor. "Este nevoie sa reducem timpul pe care fermierii il petrec completand formulare. Statele membre pot crea acum o aplicatie de sprijin care sa fie valabila mai multi ani, astfel incat fermierii sa nu fie nevoiti sa isi inregistreze cererile in fiecare an, ci doar atunci cand sunt modificari", a spus italianul Giovanni La Via (PPE), raportor pentru Regulamentul privind finantarea, managementul si monitorizarea, mai mentioneaza comunicatul PE.

"Votul de astazi al Parlamentului European reprezinta un important pas inainte in procesul de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC). Cu aplicarea, in premiera pentru PAC, a co-deciziei, Parlamentul a reusit sa furnizeze o pozitie de negociere solida, intr-un termen foarte scurt. Imediat ce Consiliul de Ministri isi va define o abordare comuna, vom putea demara faza finala a negocierilor pentru o Politica Agricola Comuna mai echitabila, mai verde, mai reactiva la semnalele pietei si mai deschisa fata de diversitatea modelelor de agricultura din diferite zone ale Europei – asa cum si-au dorit-o cetatenii europeni care s-au exprimat in cadrul dezbaterii publice lansate acum 3 ani de Comisia Europeana", a declarat si comisarul Dacian Ciolos, intr-un comunicat.

El adauga ca Parlamentul European si-a insusit principiile generale ale propunerii legislative facute de Comisie, in special in legatura cu plafonarea platilor directe, inverzirea a 30% din platile directe si conditionarea lor de folosirea unor practici agricole durabile, sau o politica de dezvoltare rurala mai adaptata diversitatii provocarilor pe plan local.

"Ma bucur ca, pe mai multe subiecte, precum evitarea finantarii duble sau asigurarea transparentei platilor PAC, pozitia Parlamentului este apropiata de cea a Comisiei. Indata ce Consiliul de Ministri isi va defini mandatul de negociere vom putea lansa dialogurile tripartite Consiliu-Parlament-Comisie, pentru a ajunge pana la inceputul verii la o decizie finala, sper, echilibrata si ambitioasa", a afirmat Ciolos.

El s-a mai declarat bucuros si ca PE a sprijinit propunerile sale privind instalarea tinerilor fermieri in mediul rural.